Facebook noscript imageWagnerchefen: Vi har förlorat över 20 000 soldater i Bachmut
Utrikes
Wagnerchefen: Vi har förlorat över 20 000 soldater i Bachmut
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin. Foto: AP/TT
Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin. Foto: AP/TT

Wagnergruppen har förlorat över 20 000 soldater i de blodiga striderna i Bachmut, uppger ledaren Jevgenij Prigozjin. Det är fler än de sovjetiska soldater som dog under Afghanistankriget.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin uppger att över 20 000 ryska legosoldater ska ha dödats i det blodiga striderna i den ukrainska staden Bachmut. Striderna där har varit omfattande i månader och siffran för antalet döda soldater på båda sidor är uppskattningsvis flera tiotusentals döda.

Över 20 000 ryska Wagnersoldater döda vilket är fler än vad de dog sovjetiska soldater i Afghanistankriget.

Prigozjin säger vidare att ungefär hälften av de som dött är tidigare fångar som benådats av den ryske presidenten för att få släppas fria och strida för Ryssland. Uppgifterna från Prigozjin har inte bekräftats av någon oberoende källa.

Vita huset säger i en kommentar om Wagnerchefens uttalande att siffran han uppger är i linje med USA:s egen bedömning av Rysslands förluster i Bachmut. Totalt uppskattar Vita huset att Ryssland förlorat omkring 100 000 soldater i Ukraina.

Hur många Ukraina förlorat har man inte gått ut med.

Hotar med hämnd

I dagarna har den ryska gränsregionen Belgorod attackerarats av både marksoldater och drönare från ukrainskt territorium. Rysslands försvarsdepartement har hotat med en “extremt hård” respons om räderna fortsätter.

– Vi kommer att fortsätta att svara snabbt och extremt hårt på sådant agerande från ukrainska militanta grupper, säger den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu.

Ukraina har förnekat inblandning i attackerna mot Belgorod och säger att det handlar om ryska pro-ukrainska grupper som gått till attack i området.

Två ryska grupper har dessutom tagit på sig ansvaret. Ena gruppen är Ryska frivilligkåren (RDK), vars ledare är Denis Kapustin och han säger att angreppen varit “en framgång” och en “första fas” i operationen.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.