Facebook noscript imageYasin med i artistuppropet mot Israel
Nöje
Yasin med i artistuppropet mot Israel
Yasin är en av de 1 005 svenska artister som skrivit under uppropet om att utesluta Israel ur Eurovision. Foto: SVT/Faksimil aftonbladet.se
Yasin är en av de 1 005 svenska artister som skrivit under uppropet om att utesluta Israel ur Eurovision. Foto: SVT/Faksimil aftonbladet.se

Gangsterrapparen Yasin är en av de 1 005 artister som skrivit under uppropet om att utesluta Israel ur Eurovision. Han har tidigare dömts för flera brott och kopplas till det kriminella Rinkebygänget Shottaz. På X är det många som reagerar på artistens medverkan. ”Starkt case att skriva under tillsammans med människorättskämpen YASIN”, lyder ett av de mer ironiska omdömena.

Malena Ernman. Miriam Bryant. Daniel Adams-Ray. Timbuktu. Robyn.

Det är bara några av de kända namn som skrivit under artistuppropet om att utesluta Israel från årets Eurovision Song Contest. En annan som medverkar på listan är gangsterrapparen Yasin.

Utöver musiken är Yasin Abdullahi Mahamoud känd för sina kopplingar till det kriminella gänget Shottaz. Tillsammans med Dödspatrullen utgör gänget de stridande parterna i det blodiga gängkriget i Rinkeby som har skördat flera människoliv.

2021 dömdes Yasin för förberedelse till människorov för sin inblandning i kidnappningen av den senare mördade artisten Nils ”Einár” Grönberg. Påföljden från tingsrätten blev 10 månaders fängelse och domen fastställdes sedan av hovrätten.

Vid sidan av det uppmärksammade brottet har Yasin ett digert straffregister och i maj 2018 dömdes han till två år och tre månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott. Under nyårsnatten 2020 greps han och blev sedermera häktad misstänkt för mord, men släpptes efter att misstankarna hade avskrivits.

På plattformen X är det många som reagerar på Yasins medverkan i uppropet. Nedan följer ett axplock.

Nämner inte gisslan

I uppropet vänder sig artisterna mot Israels krigföring i striden mot Hamas och anser att de bör uteslutas ur Eurovision.

”Att Israels urskiljningslösa krig i Gaza föregicks av avskyvärda krigsbrott begångna av terrorstämplade organisationen Hamas befriar inte landet från sina folkrättsliga förpliktelser som demokratisk stat”, står det bland annat i uppropet som publicerats i Aftonbladet.

Några fraser om de som fortfarande hålls som gisslan av terrorgruppen förekommer emellertid inte i texten. Det uppmärksammas av bland andra den tidigare tv-profilen och europaparlamentarikern för Kristdemokraterna Lars Adaktusson.

Läs även: Locket på från SKMA om Malena Ernman

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu