
Tidöpartierna har inte velat införa moratorium på svenskt medborgarskap under tiden som skärpning av reglerna för medborgarskap utreds. Sedan Tidöpartierna tog makten i oktober 2022 har 121 274 svenska medborgarskap utfärdats – varav 50 990 stycken från de fyra toppländerna Syrien, Afghanistan, Somalia och Eritrea. Fortfarande kan även brottsdömda få svenskt medborgarskap.
Tidöpartierna – Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna – utlovade ett paradigmskifte inom migrationspolitiken.
Men mycket av politiken ligger fortfarande i utredningar. Under tiden fortsätter Sverige att dela ut nya medborgarskap i hög takt.
Sedan Ulf Kristersson blev statsminister och bildade regering i oktober 2022 har 121 274 nya medborgarskap delats ut (fram till och med juli 2024).
Och takten har inte avtagit annat än marginellt under mandatperioden. Under 2024, fram till och med juli, delades 37 668 nya medborgarskap ut. Samma period under 2023 utfärdades 42 053 medborgarskap.
De fyra toppländerna är Syrien, Eritrea, Afghanistan och Somalia. Totalt har under Tidöpartiernas styre 50 990 stycken medborgarskap – eller 42 procent – delats ut till migranter från något av de länderna.
Dröjde nästan ett år
Regeringen dröjde nästan ett år, september 2023, med att tillsätta en utredning om skärpta medborgarskapskrav. Den utredningen skulle ha varit klar i september. Men under sommaren beslutades att den skulle förlängas – med tilläggsdirektiv – fram till i januari 2025.
Under tiden som reglerna för medborgarskap utreds och skärps har inte de fyra Tidöpartierna gemensamt velat införa något moratorium, tillfälligt stopp, för nya medborgarskap.
Ett moratorium är något som tidigare efterfrågats av källor till Bulletin inom Migrationsverket.
Även brottslingar kan bli svenska medborgare
När personer fått medborgarskap kan de inte längre utvisas. Idag saknas krav på svenskakunskaper, anpassning till det svenska samhället eller anställning. Det är också möjligt att bli svensk medborgare trots att man varit dömd för brott (krävs en viss karenstid).
Ansvarig minister är migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Bulletin kontaktade henne via presskontakt och frågade varför inget moratorium införts. Bulletin bad också om en kommentar om att Syrien och andra länder ligger i topp.
”Regeringen har fokuserat på att strama åt medborgarlagstiftningen och ytterligare åtstramningar är att vänta”, skriver Richard Wahlström, pressekreterare åt Maria Malmer Stenergard, i ett mejlsvar.
Han fortsätter:
”Därtill har Migrationsverket fått i uppdrag att vidta åtgärder för att stärka sina kontroller för att upptäcka potentiella säkerhetshot i handläggningen av medborgarskapsärenden. I uppdraget ingår bland annat att se över om det finns mer information i enskilda ärenden som kan överföras till Säkerhetspolisen, stärkt identitetskontroll och att myndigheten inom medborgarskapsprövningen ska utveckla arbetsmetoder i syfte att förbättra arbetet med återkallelser av uppehållstillstånd.”