Facebook noscript image3 000 var skrivna på samma adress i penningtvättsverksamhet
Nyheter
3 000 var skrivna på samma adress i penningtvättsverksamhet
Målvakterna som används för att tvätta pengar åt ligor står ofta skrivna på hyresrätter i förorten. Foto: Henrik Montgomery/TT
Målvakterna som används för att tvätta pengar åt ligor står ofta skrivna på hyresrätter i förorten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rysktalande ligor styr en stor del av penningtvätten i Sverige enligt Ekobrottsmyndigheten. Till sin hjälp använder ligorna sig av adresser där så kallade ”spökpersoner” bor, ofta fattiga arbetare från öst som skickas till Sverige för att bli låtsasföretagare, rapporterar Hem och Hyra.

Hem och Hyras granskning avslöjar hur kriminella nätverk frekvent involverar ekonomiskt utsatta personer från öst i sina försök att tvätta pengar.

Upplägget går ut på att få en person skriven på en så kallad ”spökadress” för att denne sedan ska kunna agera målvakt som ett led i en penningtvättverksamhet.

Problemet med målvakter som står skrivna på adresser i Sverige är omfattande enligt Ekobrottsmyndigheten. I myndighetens egna rapport framgår att rysktalande ligor står för en stor del av brottsligheten kopplade till adresshandeln.

Varje år försvinner cirka 91 miljarder kronor i svarta företagsinkomster organiserat av kriminella ligor enligt Skatteverkets beräkningar.

Ofta skeppas utsatta personer till Sverige och skrivs in som folkbokförda på en svensk adress på något av Skatteverkets servicekontor. Där kan personen lämna in ett falskt anställningsbevis vid ett blufföretag för att få tillgång till bankkonton och mobilt bank-id.

Digitala tjänster som sedan används av kriminella ligor för att komma åt målvaktens bank-id och konton för att tvätta pengar från brottsvinster.

Gränspolisens erfarenheter

Robert Lindström arbetar som gränspolis i Stockholm. Han berättar hur brottslingar använder hyresrätter i Stockholms förorter för att folkbokföra andra kriminella, fattiga personer och företag.

– När vi går in i en sådan lägenhet kan det ligga buntvis med myndighetspost på hallbordet, säger han.

Hem och Hyra skriver hur de lyckats identifiera ryskspråkiga annonssajter som bland annat heter Ruletka och Svenska palmen.

Robert Lindström nämner ett exempel där 3 000 personer stod skrivna på en trerumslägenhet i Stockholm.

– Säg att man får betala 1 000 kronor i månaden för att skriva sig på en adress, och så kan det vara 30 personer som står på en lägenhet. Det blir 30 000 svart, rätt ner i fickan. Det är en ganska bra inkomst för en månad, säger Robert Lindström på gränspolisen.

Leder sällan till åtal

De kriminella utnyttjar luckor i lagstiftningen i syfte att tvätta stora summor pengar. Sällan leder den här typen av ärenden till åtal och i de fall de gör de kommer de kriminella oftast undan då myndigheterna inser att målvakterna enbart utnyttjats i avancerade brottsupplägg.

Åklagaren Sanna Nesser anser att myndigheternas kontroller angående penningtvätt måste bli bättre.

– Till exempel borde man kunna se att det inte att det är rimligt att det bor 50 personer på samma adress och fortsätter:

– Den kostar jättemycket för samhället. Det också är väldigt dyrt att utreda den.

Tillsatt arbetsgrupp

I slutet på augusti tillsatte regeringen en arbetsgrupp på Finansdepartementet med uppgift att komma åt penningtvätten och finansiella bedrägerier.

– Regeringen lägger om politiken för att trycka tillbaka den grova organiserade brottsligheten. Att komma åt den kriminella ekonomin är helt avgörande. Nu tar justitie- och finansdepartementen ett gemensamt grepp om nödvändiga åtgärder och beslut för att öka det samlade trycket mot de kriminella, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff tillsammans med finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Arbetsgruppens första avrapportering ska ske i december.

Läs även: TikTokare lanserar konspirationsteori om judisk agenda bakom Musikhjälpen

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu