Facebook noscript image57-årig palestinier åtalas för knivattacken mot poliser i Norrköping
Nyheter
57-årig palestinier åtalas för knivattacken mot poliser i Norrköping

Den 57-årige palestiniern som knivhögg två poliser utanför polishuset i Norrköping 27 februari 2023 åtalas nu för mordförsök på poliserna samt försök till grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Attacken skedde tio år efter att han dömts till sluten psykiatrisk vård för att ha kastat brinnande bensin mot poliser.
– En av målsägandena fick livshotande skador efter knivattacken, säger kammaråklagare Lisa Hedberg.

Två poliser knivhöggs allvarligt efter att de nekat den 57-årige palestiniern inträde till polishuset i Norrköping den 27 februari i år, något som Bulletin rapporterat om tidigare.

– En av målsägandena fick livshotande skador efter knivattacken, men båda målsägandena mår efter omständigheterna bra. Det är en vansinneshandling som hade kunnat sluta betydligt värre än vad den gjorde, säger kammaråklagare Lisa Hedberg i ett pressmeddelande.

57-åringen gick till attack med två stora köksknivar och högg de båda poliserna ordentligt med flera hugg. Attacken fastnade på övervakningskamerorna i polishuset och fångades även på film, se spelaren ovan.

De båda knivarna 57-åringen använde i attacken mot de båda poliserna, samt en bild där han knivhugger en av polismännen och en där attacken startar. Foto: Polisen

14 brandbomber

En av de 14 brandbomber mannen
hade med sig till polishuset. Foto: Polisen.

Med sig hade 57-åringen 14 brandbomber, fyllda med bensin. Tio år tidigare kastade mannen brinnande bensin mot polismän i Ödeshög. Då dömdes mannen till sluten psykiatrisk vård. Den 1 juni 2022 skrevs han ut från vården. Han hade också skrivit brev till flera ministrar och var känd av Säpo.

– Vad flaskorna med bensin skulle användas till vet vi inte, men jag påstår att han på något sätt hade för avsikt att anlägga brand och bruka våld inne på polisstationen, säger Lisa Hedberg.

Förhandlingarna startar 8 juni i Norrköpings tingsrätt.

Läs även: Bulletin-TV: Här attackeras polismannen i Norrköping

Tomas Hedlund