Facebook noscript image98 medlemmar i S Botkyrka utesluts – styrelsemedlemmar uppmanas avgå
Politik
98 medlemmar i S Botkyrka utesluts – styrelsemedlemmar uppmanas avgå
Lucas Nykvist berättar i ett mejl om uteslutningen av 98 medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka. Foto: Henrik Montgomery/TT och Socialdemokraterna i Botkyrka
Lucas Nykvist berättar i ett mejl om uteslutningen av 98 medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka. Foto: Henrik Montgomery/TT och Socialdemokraterna i Botkyrka

Det pågår ett rosornas krig i Socialdemokraterna i Botkyrka kommun utanför Stockholm. Nu kommer uppgifter om toppstyre och påverkanskampanjer mot sittande styrelseledamöter. Dessutom utesluts 98 medlemmar, men erbjuds att bli medlemmar igen – utan rösträtt på årsmötet.
”Tyvärr har vi sett en del oklarheter i den senaste medlemstillströmningen till Socialdemokraterna i Botkyrka”, skriver Lucas Nykvist (S) i ett medlemsmejl.

I det som gått under namnet ”Botkyrkagate” pågår ett rosornas krig, dels genom uteslutning av nya medlemmar, dels via toppstyrning, eller ”coaching” av styrelseledamöter, som Socialdemokraterna väljer att kalla det.

Uppmanas att avgå

Enligt uppgifter från Nyhetsbyrån Verifieras redaktionschef Andreas Henriksson pågår en stor påverkanskampanj inom Socialdemokraterna i Botkyrka. Det gäller framför allt de som ingår i det så kallade ”Team Ebba” som stöttar avsatta Ebba Östling.

”Valberedning vill få de tre personer som har ett år kvar på styrelsemandatet och samtidigt tillhör Team Ebba att avgå ’frivilligt’ redan i år”, skriver Henriksson på sin Facebooksida.

En av de tre personerna har svarat att denne inte kommer att avgå. Nu har personen kallats till ett tredje ”coachingmöte” med valberedningen. Ett sätt som känns igen i Socialdemokraternas hantering av nämndemännen i ”snippagate” i Göteborg.

98 kastas ut för att inte kunna ”rösta fel”

I ett mejl från Lucas Nykvist, ombudsman för Socialdemokraterna i Botkyrka står det att personer som blivit medlemmar mellan 28 januari och 16 februari utesluts ur partiet, en är välkommen som medlemmar igen – då utan rösträtt. Innehållet i mejlet var Andreas Henriksson först med att publicera på sin Facebook.

”Hej,

För kännedom så har partistyrelsen beslutat att inte godkänna medlemsansökningar för perioden 28/1 – 16/2.

Tyvärr har vi sett en del oklarheter i den senaste medlemstillströmningen till Socialdemokraterna i Botkyrka. Vi kan därför inte vara säkra på att de medlemsansökningar som inkommit under perioden 28/1 – 16/2 har gjort det på ett sätt som överensstämmer med stadgan och god demokratisk ordning. Partistyrelsen har därför beslutat att inte godkänna de medlemsansökningar som inkommit under denna period. De erlagda medlemsavgifterna kommer att betalas tillbaka skyndsamt.

Dessa medlemmar kommer redan idag att ha möjligheten att bli medlemmar igen om dom vill. Men då kommer dom inte ha rösträtt på årsmötet. Det är 98 medlemmar som omfattas”.

Inte stadgebrott

Henriksson skriver vidare att det stadgebrott som står nämnt i mejlet ovan är ren och skär lögn, något som han kollat upp med en expert på stadgar.

Läs även: Särskilt debatt i riksdagen om Botkyrka

Tomas Hedlund