De två socialdemokratiska nämndemännen avgick efter den friande domen i ”snippagate”. Nu kommer uppgifter om att Socialdemokraterna försöker sopa nämndemännen under mattan.
– Jag vill ha en förklaring, säger Thomas Bodström till Expressen.
”Snippagate” har skapat en het debatt om svenskt rättsväsende och i kölvattnet offras två socialdemokratiska nämndemän. De avgick på egen begäran och deras beslut hyllades av Mattias Johnsson (S), distriktsordförande i Göteborg, enligt P4 Göteborg.
Nu kommer uppgifter om att de snarare sopats under mattan av Socialdemokraterna och tvingades avgå efter en påverkanskampanj från partiet, något som partiet kallade stöd för medlem. Nu reagerar många på hur partiet har skött fallet. Stefan Blomquist, förbundsordförande i Nämndemännens riksförbund, är kritisk.
– Jag vill inte lämna ut några detaljer men det kan jag säga, att det här bekräftar den bild vi fått i medier och det jag misstänkt från första stund, nämligen att det handlar om otillbörlig påverkan, säger han till Expressen och fortsätter:
– Det här är ett svärdshugg mot hela rättssystemet, ett flagrant övertramp. Nu är vi på ett sluttande plan och närmar oss andra länder i Europa med rättsväsenden som fungerar mindre bra, där man just har politisk påverkan. Jag blir väldigt orolig.
När Blomqvist får höra att partiet och partidistriktet menar att de erbjudit nämndemännen stöd som medlemmar i partiet som hamnat i en knivig sits blir svaret:
– Det håller ju inte medlemmen i fråga med om. Det här var inte att lämna stöd, det var att påverka medlemmen vilket ledde till att han begärde entledigande själv, som det hette officiellt.
Tung kritik
En av de tyngre Socialdemokraterna i modern historia, före detta justitieministern Thomas Bodström, reagerar kraftigt på uppgifterna och kräver möten med både regeringen och justitieutskottet i riksdagen.
– Jag vill ha en förklaring. Är det här ett nytt sätt att arbeta mot domstolarna eller vad är det frågan om? Jag vill gärna att partidistriktet i Göteborg ska be om ursäkt och förklara att det blev fel. Att det inte alls var ett försök att påverka domstolarna, men det är så vi uppfattar det och där har jag 9 000 medlemmar i ryggen, säger han till Expressen.
Inga påtryckningar
Både Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, och Ardalan Shekarabi, partiets rättspolitiske talesperson, försöker sopa uppgifterna under mattan, vid flera tillfällen.
– Det måste vara glasklart att nämndemän och domare är oberoende och självständiga i rättstillämpningen och dömandet, och vad jag förstått är det så partidistriktet i Göteborg också ser på frågan, säger Shekarabi till Expressen.
– Självklart ska man inte utöva påtryckningar, och den information jag fått är att man heller inte gjort det, säger Andersson.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Thomas Bodström och Hanna Larsson Rampe, advokat, om nämndemännens avhopp och faran med att politiker ska gå in och påverka nämndemän.
”Politiker ska aldrig – oavsett vilken nivå man befinner sig på – lägga sig i enskilda fall. Vår demokrati är uppbyggd på att skilja på den lagstiftande, verkställande och den dömande makten. Att ingen myndighet, inte heller riksdagen, ska göra det framgår av vår grundlag”, skriber de i debattartikeln.