Facebook noscript imageAbbas fråntas hederstitel efter antisemitiskt utbrott
Nyheter
Abbas fråntas hederstitel efter antisemitiskt utbrott
En lång historik av antisemitism har inte stoppat Abbas från att vara en acceptabel gäst. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
En lång historik av antisemitism har inte stoppat Abbas från att vara en acceptabel gäst. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Paris fråntar den palestinske presidenten Mahmoud Abbas en hederstitel efter nya antisemitiska utbrott.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas fråntas sin hederstitel från Paris rapporterar France24. Orsaken är att Abbas åter ägnat sig åt grova antisemitiska utspel.

– Abbas kan inte längre inneha Grand Vermail-medaljen efter att han har urskuldat Förintelsen av judar under andra världskriget sa Paris borgmästare Anne Hidalgo i en kommentar till AFP.

”Dina kommentarer är motsatsen till våra universella värden och Förintelsens historiska sanning” skrev Hidalgo i ett brev till Abbas i förra veckan. ”Du kan därför inte längre ha hedersbetygelsen” skrev hon i ett brev som publicerades på plattformen X.

Den palestinske presidenten hävdade att judar mördades under Förintelsen på grund av sin ”sociala roll” och inte på grund av religion. Han sa också att det inte var sant att Adolf Hitler lät mörda judar för att de var judar. Européerna slogs mot judar för deras sociala roll, på grund av ocker och på grund av pengar.

Kommentarerna kommer från ett tal som Abbas höll för ledande medlemmar av Fatah-partiet förra månaden. Fatah är det socialdemokratiska partiet i Palestina och systerparti till de svenska Socialdemokraterna. Mahmoud Abbas är inne på det sextonde året på den fyråriga mandatperiod han vann 2005.

Abbas hade fått medaljen i samband med ett besök i Paris 2015.

En talesperson för EU har också fördömt Abbas kommentarer och menar att de innehåller falska och grovt missledande kommentarer om judar och antisemitism.

Läs även: Hjort: Antisemitismen i Norrköping

Nyhetsredaktionen