Facebook noscript imageAdvokat: Jakt på rymling ”ett misslyckande”
Nyheter
Advokat: Jakt på rymling ”ett misslyckande”
Viktor Banke, advokat och den misstänkte 19-åringen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Polisen.
Viktor Banke, advokat och den misstänkte 19-åringen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Polisen.

Polisen spanade efter den man som misstänks ha huggit ihjäl en sjubarnspappa vid en bankomat – men lyckades inte hitta honom innan det var för sent. Vilka resurser som sattes in är oklart, men advokat Viktor Banke tolkar polisens agerande som ett ”monumentalt misslyckande”.

Det misstänkta mordet i Rissne centrum nordväst om Stockholm inträffade på kvällen den 2 januari. Offret, en man i 45-årsåldern, skulle ta ut pengar från en bankomat när han plötsligt blev knivhuggen.

Polisen kunde gripa den misstänkte 19-åringen efter att ha gått ut med bilder på honom från övervakningskameror. Mannen erkände direkt att han huggit offret men förnekar mord.

När gärningen begicks var den 19-årige mannen på rymmen. Han flydde från en rättspsykiatrisk klink i Huddinge i mitten av december förra året under en promenad med personal.

Anledningen till att han vårdades var att han 2017 mördade en 17-årig elev på Enskede gårds gymnasium. I det rättspsykiatriska utlåtandet som gjordes under mordutredningen framgår att det ”till följd av den psykiska störningen finns en hög risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

Svarar via mejl

TT har sökt Stockholmspolisen för en intervju om vilka åtgärder som vidtogs för att hitta 19-åringen under de tre veckor han var på rymmen. Bland annat för att försöka förstå om dådet möjligtvis kunde ha förhindrats.

Polisen har inte velat ställa upp på någon muntlig intervju utan svarar skriftligen på frågorna.

”Rent generellt hanteras tusentals ärenden varje år av polisen i region Stockholm som handlar om efterlysningar kopplade till vårdlagar. Att någon som har mördat någon avviker från vård är väldigt ovanligt. När det sker kommer ett larm till regionledningscentralen som hanterar ärendet. Där görs en värdering av det enskilda fallet”, skriver Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Hon utvecklar att det handlar om bedömningar av personens bakgrund, sjukdomsbild, psykiska hälsa med mera.

”I detta fall drogs en insats i gång vilket innebär att polispatruller sökte efter personen – då utgår man ju bland annat ifrån de eventuellt kända adresser som kan finnas och dylikt. När denna ej lyckades lämnades ärendet till polisområdet där det hanterades vidare av polisområdet och dess handräckningsgrupp”, skriver Skagerlind vidare.

Hon anger att utredningsledaren av flera skäl inte vill gå in på hur gripandet gick till, men enligt uppgifter till Aftonbladet fick polisen en dna-träff som ledde fram till 19-åringen.

”Ett misslyckande”

Advokat Viktor Banke var målsägandebiträde åt den 17-årige pojke som mördades på Enskede gårds gymnasium. Han var rätt nöjd med att 19-åringen då dömdes till rättspsykiatrisk vård men säger att om uppgifterna om polisens agerande stämmer är det ett ”monumentalt misslyckande”.

– Det är lätt att med facit i hand säga att det är förödande, men å andra sidan är det svårt att se det som något annat än ett misslyckande, både rymningen och att mannen är på fri fot under så lång tid, och det som hände naturligtvis.

Polisen vill inte uppge hur prioriterat ärendet var och berättar heller ingenting om hur sökandet gick till efter rymningen från rättspsyk. Carina Skagerlind skriver att den här typen av ärenden är ovanliga men att handräckningsgruppen i Stockholm hanterar tusentals efterlysningar eller handräckningar varje år – däribland fall som går under lagen om rättspsykiatrisk vård.

– Jag är inte helt insatt men jag gissar att det är en fråga om resurser. Lokaliserar man alla resurser man har, då kan det ibland gå ganska snabbt, och i det här fallet verkar det ha gått ganska snabbt när man väl tillsatte resurser, efter knivdådet, säger Viktor Banke.

Text: Niklas Svahn/Marc Skogelin/TT

TT Nyheter