När det krypterade kommunikationsverktyget Encrochat knäcktes av fransk polis i början av 2020 avslöjades inte bara kriminellas cyniska brottsplaner och konversationer. Det har även uppkommit misstankar mot två Stockholmsbaserade advokaters arbetsmetoder, då kommunikation via Encrochat ska tyda på att de gjort sina klienter tjänster som går långt utöver det tillåtna.
Anklagelserna får andra inom kåren att reagera starkt:
– Hela advokatyrket får en negativ klang, säger advokaten Martina Michaelsdotter Olsson.
Förra veckan avslöjade Expressen att advokaterna anmälts till både Justitiekanslern (JK) och Advokatsamfundets disciplinnämnd av chefsåklagaren och vice chefsåklagaren vid Södertörns åklagarkammare. Senare beslutade JK att inte inleda någon förundersökning utan hänvisar till samfundets prövning.
I anmälan, som TT har tagit del av, anklagas advokaterna både för att ha begått brott och brutit mot god advokatsed. Anmälarna hävdar att advokaterna brutit mot tystnadsplikten genom att exempelvis sprida sekretessbelagd information från en häktningsförhandling. En av dem misstänks också ha lämnat vidare uppgifter som omfattats av yppandeförbud, och en förundersökning har inletts med anledning av detta.
”Maskera sig”
Det framkommer också att en av advokaterna ska ha gett medlemmar ur ett av Stockholms kriminella nätverk råd om hur de undviker att åka fast för narkotikahandel. Nätverket varnas för att polisen kameraövervakar dem, och advokaten skriver: ”be dem alltid maskera sig utifall att”.
”Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av "nätverkskriminella i kostym", skriver åklagarna i anmälan.
TT har kontaktat båda advokaterna för att få deras syn på saken. En av dem svarar i ett mejl att anklagelserna är ”befängda” men att han inte vill diskutera dem i medierna utan ”kommer att bemöta dem inför disciplinnämnden”. Den andre har inte återkommit, men skriver på sociala medier att han kommer att bemöta ”de grundlösa påståendena” senare.
Krävt extratjänster
Det ska också poängteras att det än så länge rör sig om misstankar – inget kring advokaternas eventuella skuld är ännu avgjort. Men oaktat detta skadar historien advokatkåren, anser kollegor.
– Många tenderar att tro att advokaters arbete går ut på att ”hjälpa” kriminella, och de får vatten på sin kvarn nu. Det här smutsar ner hela kårens rykte och bidrar till en felaktig bild av advokatyrket. Det sabbar för alla, säger Martina Michaelsdotter Olsson.
Enligt anmälan ska flera andra advokater också ha berättat om hur deras klienter krävt att de exempelvis ska vidarebefordra uppgifter – om de inte gör det måste klienten byta till försvarare som utför den typen av tjänster. Den här typen av illojal konkurrens är en annan sak som många i kåren reagerat på.
– Om du visste att det fanns advokater som kunde göra saker som andra inte kan, och det kan leda till att du har möjlighet att vinna målet på det sättet, då kan man begripa att den kriminelle tycker det är toppen, säger advokaten Johan Eriksson.
Gangsterromantik
Samtidigt tror varken han eller Martina Michaelsdotter Olsson att detta har fått några större konsekvenser.
– Jag har svårt att tro att systemet skulle vara så hotat att det skulle vara en konkurrensfråga. Det är så ytterst få advokater som har rört sig på den här sidan om regelverket, säger Martina Michaelsdotter Olsson.
Anmälan mot advokaterna ska ses i ljuset av en längre tids debatt om advokatetiken. Den blossade upp hösten 2019 då åklagare i debattartiklar varnade just för advokater med tveksamma relationer till gängkriminella klienter samt hätsk jargong och personangrepp gentemot åklagare. Det har även riktats kritik mot vissa försvarares sätt att marknadsföra sig med gangsterromantiska inslag. Under 2020 har också andra fall uppmärksammats där advokater anmälts eller blivit av med sina uppdrag efter regelbrott.
Gör för lite
– Varje dag besöker en kolossal mängd advokater sina klienter i häktena och i de allra flesta fall sker ingenting som någon skulle tycka är fel. Men om någon missköter sig blir det ett jättestort problem, för man bryter inte bara mot reglerna utan man förklenar också alla advokaters förtroende, och det är jättefarligt för oss. Vi är beroende av att vara trovärdiga och korrekta, säger Johan Eriksson.
Johan Eriksson undervisar ofta unga advokater i advokatetik. Hans uppfattning är att de allra flesta är väldigt angelägna om att följa reglerna. Ibland kan de till och med vara så rädda för att bryta mot dem att de inte vågar göra det man faktiskt får. Och det är inte heller bra.
– Om vi har advokater som är rädda för att stoppas i fållan bland dem som inte sköter reglerna, är också risken att vi tar ett sådant långt avstånd till vad vi får göra att man som klient inte får det försvar man har rätt till. Det är också en fara om vi har enskilda advokater som inte sköter reglerna, säger Johan Eriksson.
TEXT: Erika Nekham/TT