Invasiva streptokocker har ökat kraftigt i Sverige och antalet fall 2023 är det högsta någonsin. En bov i dramat tros vara coronaviruset. – Det kan drabba i princip vem som helst, statsepidemiolog Magnus Gisslén.
Många infektionssjukdomar hamnade närmast i dvala under pandemin när alla uppmanades att tvätta händerna och hålla avstånd.
Invasiva grupp A-streptokocker, den allvarligare sorten av alla streptokockvarianter, är en sådan. Under 2020 registrerades 377 fall och 2021 minskade det till 156 fall. Året efter, 2022, registrerades totalt 374 fall, visar Folkhälsomyndighetens siffror.
– Fall av invasiva grupp A-streptokocker och många andra infektioner minskade nästan förvånande mycket under pandemin, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin.
En pandemieffekt
2023 har antalet fall däremot skenat i väg. Fram till och med 17 december har 1 244 fall registrerats – det högsta antalet under alla år man fört statistik, enligt myndigheten.
Att antalet fall gick nere under covidpandemins värsta faser är kanske inte så konstigt då de sociala kontakterna minskade kraftigt. 2023 sticker däremot ut även när man jämför med 2018 och 2019.
– Vi ser att vi i år har en klar ökning jämfört med före pandemin, säger Gisslén och tillägger:
– Det visar hur betydelsefulla normala kontakter är för hur infektionssjukdomar sprider sig.
Att antal fall av invasiva streptokocker i år ökat så pass mycket som de gjort tros vara direkt kopplat till covid-19, enligt Gisslén.
– Det är mycket som tyder på det. På grund av pandemin så har vi inte exponerats för lika mycket bakterieämnen, det gäller både streptokocker och andra bakterier och virus. Immuniteten har blivit sämre och det är färre som får de lindrigare infektionerna som bygger upp immuniteten.
En försämrad immunitet ökar i sin tur risken för fler fall av streptokocker och därmed även risken för att en del av dessa är invasiva, menar Magnus Gisslén.
Måste behandlas snabbt
Streptokockinfektioner är en bakterie som för de allra flesta ger en rätt så mild infektion, exempelvis halsfluss. I sällsynta fall kan dock infektionen bli allvarlig och i vissa fall vara livshotande. Fram till och med 15 november har 99 personer avlidit i år, av dem 6 barn under 10 år.
– Det kan i princip drabba vem som helst, även om man är helt frisk och stark. Och utan avancerad sjukvård och omhändertagande är dödligheten hög. I Sverige ligger den någonstans på tio procent vid invasiv grupp A-streptokockinfektion, trots välfungerande sjukvård.
I dag finns inget vaccin mot sjukdomen, men det finns bra behandling – förutsatt att man får vård i tid, säger Magnus Gisslén.
– Det är en väldigt allvarlig infektion som vi infektionsläkare har allra största respekt för.
fakta
Invasiva streptokockinfektioner
Grupp A-streptokocker (gas) är den typ av streptokocker som orsakar flest infektioner och de allvarligaste infektionerna hos människor.
De kan exempelvis leda till halsfluss, scharlakansfeber, rosfeber, svinkoppor, blodförgiftning och mjukdelsinfektioner.
Bästa sättet att förebygga spridning är god hygien, exempelvis på förskolor.
Inkubationstiden är mellan ett och tre dygn. Diagnosen ställs via snabbtest, odling eller genom att bakteriens arvsmassa påvisas.
Att en person har grupp A-streptokocker är inte i sig nog för att sätta in behandling. Svårare halsinfektioner, hud- eller mjukdelsinfektioner behandlas med antibiotika.
Patienter som är infekterade av invasiva grupp A-streptokocker behöver däremot omedelbart vård. Då kan exempelvis respirator- eller njurdialysvård krävas.
Bara de invasiva grupp A-streptokockerna är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen.
Källa: Folkhälsomyndigheten