Facebook noscript imageAhmed: Strandhäll göder politikerföraktet
Luai Ahmed
Krönikörer
Ahmed: Strandhäll göder politikerföraktet
Foto: Timmy Augustsson, Ali Lorestani/TT
Foto: Timmy Augustsson, Ali Lorestani/TT

Annika Strandhäll representerar inte folket, hon representerar däremot allt som är fel med dagens politiker: inkompetenta, oärliga, arroganta och med klara översittartendenser, skriver Luai Ahmed.

Det finns nog ingen sittande minister som är lika inkompetent som Annika Strandhäll. Ingen har glömt hennes första vecka som klimat- och miljöminister, när hon som nyutnämnd fick frågan om hur många kärnreaktorer Sverige hade i drift respektive hade stängt ner, och helt sonika inte hade en aning.

Läs även: Strandhäll (S) gav oriktigt svar om skuld till Kronofogden

”Åh herregud, det här borde jag ha koll på!”, svarade hon, lätt genererad, i livesändning.

Lite som när ens nya pojk- eller flickvän frågar en, ”hur många har du legat med före mig?”

Och man svarar: ”Åh herregud, det här borde jag ha koll på!”

Eller om ens partner frågar hur mycket pengar man har slängt i sjön när man var ute med kompisarna över helgen.

”Åh herregud, det här borde jag ha koll på!” passar fantastiskt bra i många sammanhang. Dock inte när man just blivit utnämnd till klimat-och miljöminister och får en fråga om kärnkraftsreaktorer, en fråga som är så central i klimat- och miljödiskussionen.

Det vore som att plocka in en finansminister som inte hade någon aning om den ungefärliga storleken på den årliga svenska statsbudgeten. Eller en biståndsminister som saknade koll på hur mycket bistånd Sverige ger årligen. Eller en invandringsminister som inte vet hur många invandrare Sverige tar emot – eller klarar av – årligen.

Läs även: Strandhälls attack mot Ebba Busch – Björn Söder ifrågasätter respekten

Men hon satt kvar på sin post, trots all kritik, för är man en mäktig sosse då är man outbytbar. Sosseriet ger en immunitet på så många plan. Man kan till och med heila loss på en fest som sosse, och den backlash som man får är minimal. Inte alls som när en politiker säger att en viss religion är avskyvärd, det går helt över gränsen.

Det finns många lärdomar som man drar av att begrunda svensk politik. En av dem är: Att försöka byta ut sossar är ett hot mot demokratin, även om de är totalt inkompetenta och håller på att förstöra ett helt land.

På väg mot Almedalen blev Annika Strandhäll förmodligen försenad. Fick ta flyget och höll på att missa även det. Detta trots att hon alltså är klimat- och miljöminister och att just flyget är aja-baja för vanliga dödliga. Men när man är en mäktig sosse då får man tänja gränserna och bryta reglerna.

Vi andra måste fall in line, följa lagen, ta färjan i stället för flyget. Äta grönsaker i stället för kött, cykla i stället för att köra bil. Konsumera mindre, följ miljö- och klimatkonsensus. Kom i tid, kommer du inte i tid missar du flyget, förutom väl om du är en mäktig sosse. Då får du privilegier som andra inte får.

Strandhäll kan dock göra som hon vill. Hon får flyga om hon vill, kommer hon sent till flyget får hon förtur, hon får hamna hos kronofogden dussintals gånger för att hon inte betalar sina räkningar, hon får kalla ett parti som får stöd av en femtedel av befolkningen för fascister och rasister.

Läs även: Hjort: Strandhäll borde tas i örat

Strandhäll personifierar dagens socialdemokrati perfekt. Den typen av politiker som göder politikerföraktet. Hon representerar inte folket, hon representerar allt som är fel med dagens politiker: inkompetenta, oärliga, arroganta och med klara översittartendenser.

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu