Inom kort kommer artificiell intelligens, AI, att analysera patientdata för att hjälpa sjukvårdspersonal att upptäcka tecken på blodförgiftning i ett tidigare skede. En studie utförd vid Uppsala universitet bekräftar att AI lyckas upptäcka sepsis före en människa.
Varje år dör drygt 8 000 personer i Sverige av sepsis, eller blodförgiftning som det kallas i folkmun. Globalt dör elva miljoner människor till följd av denna komplikation. En algoritm har nu tagits fram av forskare som lyckas upptäcka mönster i informationen som finns tillgänglig, som inte kunnat upptäckas av en människa.
Algoritmen matas regelbundet in ett tjugotal parametrar som patientens kroppstemperatur, blodprovsresultat och andra data. Den analyserar sedan nya och äldre data för att fånga förändringar över tid, och räknar sedan ut en siffra som visar hur hög risken är att patienten utvecklar sepsis.
– Är patienten då i riskzonen för att utveckla sepsis får sjukvårdspersonalen en notis om det för att sedan själva besluta om vad som bör göras, säger forskaren Inger Persson i ett pressmeddelande. Hon har utvecklat algoritmen NAVOY Sepsis tillsammans med sitt team. Persson undervisar och forskar vid den Statistiska institutionen vid Uppsala universitet och är även Director AI & Biostatistics vid AlgoDx som marknadsför algoritmen.
Stort behov vid IVA
Algoritmen kommer först och främst att användas vid intensivvårdsavdelningar (IVA), där behovet är som störst. Nästan en tredjedel av dem läggs in på IVA har eller får sepsis där.
En av de vanligaste orsakerna till sepsis är lunginflammation och främst äldre eller de med en tidigare sjukdom drabbas. Det går inte att förebygga sepsis i enskilda fall men rökning, hög alkoholkonsumtion och kraftig övervikt ökar risken.
Det är mycket ovanligt att bli allvarligt sjuk i sepsis om du är under 50 år och i övrigt frisk.
NAVOY Sepsis förväntas lanseras nästa år och börja användas vid sjukhusen bara fyra år efter att idén kläcktes.
– Utmaningarna framåt ligger i att hitta det bästa sättet att få ut produkten på marknaden. Vilka som ska vara köpare, sjukvården eller företagen som gör journalsystem, och hur man ska prissätta produkten, säger Persson.