SVT Agendas intervju med Jimmie Åkesson får både ris och ros på sociala medier. Sverigedemokraternas partiledare blev utfrågad om Tidöpartiernas plan för a-kassan, samt Åkessons förslag om att göra det möjligt för regeringen att utvisa personer som hotar rikets intressen.
I söndagens SVT Agenda intervjuades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson av Anna Hedenmo.
Jimmie Åkesson var inbjuden för att prata om förändringar av a-kassan och utvisningar. Om det sistnämnda hade Åkesson skrivit en debattartikel i Aftonbladet där han föreslår att regeringen borde ha rätt att ta utvisningsbeslut av enskilda individer som bedöms vara ett hot mot rikets intressen.
Anna Hedenmo refererar till debattartikeln som skrevs i fredags och frågar Åkesson om vilka personer han syftar på. Som exempel tar Åkesson upp irakiern Salwan Momika som under förra året gjorde sig känd för att bränna koranen.
Ligger inte i Sveriges intresse
I debattartikeln tar Åkesson upp Hamassympatisörer som ett exempel på personer som hotar rikets intressen. Hedenmo frågar Åkesson om ett sådant exempel inte skulle innebära att regeringen utvisar personer baserat på åsikter och yttranden.
– Om perspektivet är Sveriges intressen, det är vad jag åtminstone utgår från. Då förstår inte jag varför vi ska behålla massa människor här som sympatiserar med terrorister. Jag kan inte förstå överhuvudtaget varför det är så viktigt för så många att de ska vara kvar i vårt land, säger Jimmie Åkesson i Agenda.
Hedenmo frågar Åkesson om regeringen verkligen har möjlighet att urskilja de som enbart demonstrerar för ”Palestinas sak” och de som är Hamassympatisörer. Åkesson svarar att sådana utvisningar ska röra enskilda personer som tydligt kan pekas ut som hot mot Sveriges intressen.
Anna Hedenmo frågar om förslaget verkligen är rättssäkert eftersom utvisningarna varken skulle behöva gå genom domstol eller annan instans. Jimmie Åkesson svarar att det är ett större hot mot enskilda medborgare att ha utländska terrorsympatisörer i Sverige.
I Åkessons debattartikel skriver han också att personer som förstör sammanhållningen [i Sverige] ska utvisas. En formulering som får Anna Hedenmo att fråga om regeringen verkligen kan bedöma vilka som förstör sammanhållningen. Hon menar bland annat att en annan regering i stället skulle kunna anse antimuslimsk retorik som förstörande för sammanhållningen.
– Jag tycker inte det ligger i Sveriges intressen att ha utländska medborgare som sympatiserar med de som slaktade hundratals människor i 7 oktober-attacken. Det finns ingen som helst anledning. Är man ute på gator och torg och skjuter raketer och jublar eller vad man nu skriker för antisemitiska slagord, då tycker jag att man ska utvisas, säger Jimmie Åkesson.
Kritik från vänster till höger
På X uppmärksammas söndagens program av flera anledningar. Bland annat skriver flera personer om en utfrågning av Trafikverkets generaldirektör och SJ:s vd, angående tågkaoset i Sverige.
Flera kommenterar också delen av Åkessons intervju som handlar om a-kassa. Flera personer från vänstersidan, bland annat Riktpunktreportern Fredrik Jönsson, kommenterar att Åkesson står på borgarklassens sida.
Personer från högersidan, som exempelvis moderate riksdagsledamoten Lars Beckman, kritiserar Agenda för att använda underlag från LO medan de ignorerar underlag från exempelvis Svenskt Näringsliv.
Delen om utvisningar får också både ros och ris i sociala medier. Joakim Söder som är pressekreterare för Miljöpartiet skriver att SD inte vill ha en rättssäker demokrati. Ett konto svarar Söder med en skärmbild från en Wikipediaartikel om Egyptenaffären och skriver: ”Om Göran Persson kan bestämma det så varför inte Jimmie Åkesson?”
Vissa användare på X ifrågasätter även Anna Hedenmo då de anser att hon inte agerar opartiskt i intervjun med Åkesson. Ett konto som beskriver sig som före detta moderat skriver bland annat att Hedenmo verkar värna om Hamassympatisörer. Debattören och poddprofilen Omar Makram deltar också i debatten med ett inlägg där han skriver att det inte finns någon motsättning mellan Åkessons förslag och yttrandefrihet.