I SD:s, KD:s och M:s gemensamma budget som vann i riksdagen lämnades biståndet oförändrat efter krav från KD. SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger nu att i kommande förhandlingar om budgetar kommer SD att driva frågan om att skära ner på biståndet.
– Det är fullständigt orimligt att vi ska lägga nästan 60 miljarder på utländskt bistånd när det ser ut som det gör i Sverige, säger Åkesson.
Att Sverigedemokraterna, SD, inte bara lyckades lägga ett gemensamt budgetförslag med Moderaterna och Kristdemokraterna utan också vinna voteringen i riksdagen på onsdagen har lett till ordentligt firande inom SD.
– Sverigedemokraternas största seger sedan bildandet är ett faktum, jublade tidigare gruppledaren Mattias Karlsson.
Även partiledaren Jimmie Åkesson är nöjd. Men i en intervju med Bulletin på SD:s landsdagar säger han att det i grunden inte förändrat partiets inställning i förhandlingar med andra partier.
– Det finns en debatt som vi ser i sociala medier där många menar att vi måste gå hårdare fram och ställa hårdare krav. Det är en rimlig uppfattning. Samtidigt finns det brett i partiet en bred förståelse för att det inte fungerar så att man går in i en förhandling och säger ”Gör som jag vill eller så kan ni dra åt pipsvängen”. Då får man ingenting uträttat.
– Det har varit min och partiets inriktning i det här hela tiden, säger Jimmie Åkesson.
Inför att SD tillsammans med KD och M lade budgeten satt de tre partierna i långa förhandlingar. Nu efteråt pratar Jimmie Åkesson mycket om förtroende. Att SD behöver bygga upp ett förtroende hos M och KD. Men också att SD behöver få mer förtroende för sina två tilltänkta samarbetspartier.
– Jag tycker att under den senaste månaden så har det vuxit. De här budgetförhandlingarna har visat att det finns ett ömsesidigt förtroende. Att det finns en ömsesidig respekt för olika partiers behov och intressen. Det bådar väldigt gott, säger Jimmie Åkesson.
Det finns fortfarande en hel del kvar innan SD kommer att lita på de andra partierna inom olika politikområden enligt Åkesson.
– Det säger Ulf Kristersson själv, att Moderaterna har mycket de behöver bevisa när det gäller rättspolitiken och när det gäller invandringspolitiken.
Under sitt tal på SD:s landsdagar anklagade Jimmie Åkesson S–MP-regeringen för att ha misslyckats med att leda landet och att ha skapat ett otryggt samhälle med omfattande problem.
Men i opinionsmätningar är Socialdemokraterna fortsatt största parti och i de flesta opinionsmätningar är det relativt jämnt mellan blocken.
Bulletin frågade Jimmie Åkesson varför högeroppositionen inte har en större ledning i opinionen.
– Jag tycker att det är helt obegripligt. Men sen är inte alla som jag. Valrörelsen sätter igång nu. Man brukar inte se de gigantiska opinionsförändringarna mellan valen. Utan det är först nu som vi ska ställa regeringen till svars på riktigt inför väljarna. Det är först nu som väljarnas intresse inför politiken växer och väcks så att man kan fundera över att kanske byta [parti].
Vilka frågor är det då ni vill sätta fingret på? Där ni vill ställa regeringen till svars?
– Det är kriminalitetsutvecklingen så klart. Men det för med sig så mycket annat i form av otrygghet. Men det är framför allt det som kommer att bli avgörande.
Framför allt M framställs ofta som om man har lagt sig nära SD i migrationspolitiken. Men det finns skillnader. M vill exempelvis fortsätta att ta emot kvotflyktingar.
– Där är vi ju inte överens. Då får man förhandla den frågan. Jag tror inte att det är en röd linje för Moderaterna. Jag har inte upplevt det så. Jag har upplevt det att de är öppna för att diskutera det. Däremot så kanske inte Kristdemokraterna är beredda att lyfta på den stenen, säger Jimmie Åkesson.
– Vi vill ju ha en invandring som är på den absoluta miniminivån som är möjlig utan att bryta mot internationell lag. Sen måste vi också få ett återvandringsnetto.
I KD–M–SD-budgeten var det utländska biståndet 57,4 miljarder kronor – detsamma som i S-MP-budgeten. Både M och SD ville sänka – medan KD satte emot.
Inför kommande budgetförhandlingar flaggar Jimmie Åkesson för att man kommer att driva en sänkning mycket hårdare.
Kan du gå tillbaka till dina väljare med en budget där man fortsätter att ha bistånd på [närmare 60 miljarder kronor]?
– Jag tycker att det är orimligt att sätta ett procentmål på det sätt man nu gör. Man borde åtminstone frysa biståndet. Det borde alla gå med på. Det är fullständigt orimligt att vi ska lägga nästan 60 miljarder på utländskt bistånd när det ser ut som det gör i Sverige.
– Både vi och Moderaterna vill skära rejält i biståndet. Det är klart att en sådan förhandling var kanske tuff att ta nu när man hade ett par veckor på sig. Men på sikt ser jag det som helt nödvändig del av allt som ska finansieras.