Facebook noscript imageÅkesson slår rekord i ny opinionsundersökning
Politik
Åkesson slår rekord i ny opinionsundersökning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var en stark dragkrok under valet 2022. Enligt en valundersökning har 48 procent av SD-väljarna uppgett att Åkesson har haft stor betydelse för hur de har röstat.

Enligt SVT:s vallokalsundersökning 2022, Valu, var SD-ledaren Jimmie Åkesson en av de viktigaste faktorerna för att locka väljare till partiet. Undersökningen visar att 48 procent av dem som röstade på Sverigedemokraterna i valet 2022 anser att Åkesson haft en mycket stor betydelse för hur de röstat.

– Det är halva valmanskåren för Sverigedemokraterna som tycker att han var mycket betydelsefull för dem. Han var ett riktigt draglok, säger statsvetaren Sören Holmberg vid Göteborgs universitet till TT.

Siffrorna visar att Åkesson ökat med tre procentenheter sett till valet 2018. Åkesson hamnade då på delad förstaplats med den tidigare statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldts rekordsiffror från valet 2010 och 2014.

I samband med Åkessons ökning slår han nu Reinfeldts rekord.

Tufft för Moderaterna

Även S-ledaren Magdalena Andersson sticker ut som dragplåster för sitt parti. 36 procent av paritets väljare anser att Andersson varit viktig för att locka väljare. Siffran är den högsta någon S-ledare uppnått.

Moderaternas Ulf Kristersson var inte fullt lika populär. Med sina 23 procent har Kristersson varit sämre på att locka väljare jämfört med valet 2018.

– Jag tycker att Ulf Kristersson sticker ut, han var absolut inget draglok för Moderaterna. Dessutom fick han sämre siffror än i valet 2018, säger Holmberg.

Liberalernas Johan Pehrson hamnar i botten på listan, fyra procentenheter över Märta Stenevi och Per Bolund som intar jumboplatsen. Enligt Liberalernas egen valanalys ska Pehrson ha varit orsaken till att partiet klarade sig kvar över riksdagsspärren, vilket endast 13 procent av de tillfrågade L-rösterna verkar hålla med om.

Det var stödröstande moderater som räddade Liberalerna, och det berodde inte så mycket på Johan Pehrson, säger Sören Holmberg.

Läs även: Skogkär: Ett nytt radikalt recept för samhällskollaps

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu