Nyheter

Huvudvittnet och anmälaren: Jag ljög

Förhandlingen i det omstridda jaktbrottsmålet, där företagsledaren Karl Hedin är en av fyra åtalade, fortsatte som planerat under tisdagen.

23 feb 2021 17:39

Förhandlingen i det omstridda jaktbrottsmålet, där företagsledaren Karl Hedin är en av fyra åtalade, fortsatte som planerat under tisdagen.

Vid förhandlingens slut på måndagen var det oklart om rättegången skulle kunna genomföras eftersom en av de åtalade inte infunnit sig på grund av sjukdom.

Den åtalade kvinnan, som från början var den som lämnade uppgifter till polisen om att hennes make samt Karl Hedin och flera andra begått jaktbrott, var dock på tisdagen med på länk från en angränsande lokal med sin advokat och förhandlingen inleddes med förhör med henne.

Motvillig i rätten

Kvinnan svarade motvilligt på en del av åklagarens frågor och på en del frågor valde hon att inte svara alls.

Hon sade att hon inte ville svara på åklagarens frågor om varför hon 2018 kontaktade polisen för att ange sin make för jaktbrott.

Hon hänvisade till de brev hon skrivit till utredarna där hon meddelade att hon hoppat av som vittne eftersom hon inte talat sanning och förklarat bakgrunden till det.

Kvinnan uppger att hon lidit av psykisk ohälsa som lett till att hon gick till polisen med uppgifter om jaktbrott och även att hon senare ansökt om äktenskapsskillnad från sin make.

I det tillståndet jag var så ljög jag, sade kvinnan i tingsrätten.

Snurrade in sig

Åklagaren refererade till ett polisförhör med kvinnan förra året då hon sagt att hon snurrat in sig i en ohållbar historia och frågade vad hon menat med det.

Har man börjat med en lögn har man snart snurrat in i någonting ohållbart. Det var det som hade eskalerat och till slut tog jag mig inte ur det, svarade kvinnan.

Kvinnan är i målet åtalad för medhjälp till förberedelse till jaktbrott, grovt brott, misstänkt för att ha hanterat och förpackat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

Under förmiddagen hördes även kvinnans make som står åtalad för samma sak. Han förnekar brott och sade i förhöret att han inte haft kännedom om eller hanterat det gift som åklagaren påstår.

Hedin ska ha övertygat annan man

Även Karl Hedin är åtalad för förberedelse till grovt jaktbrott för påstådd hantering av giftet karbofuran. Enligt åklagaren ska Hedin ha varit den som övertygat den andre åtalade mannen att använda sig av giftet och även ha tillhandahållit det. Han ska också ha givit instruktioner om att preparera kött med giftet och lägga ut det i skogen för att vargar skulle äta det och dö, enligt åklagaren.

När Hedin hördes på eftermiddagen förnekade han samtliga misstankar.

Åklagaren ställde frågor om ett besök som Karl Hedin gjorde i de åtalade makarnas hem. Han var ditbjuden av kvinnan för att tala om sin syn på varg och vargförvaltning.

Lämnat gift i brevlådan

Enligt de uppgifter som kvinnan först lämnade till polisen ska Karl Hedin då ha övertygat hennes make om att använda karbofuran för att utrota varg och därefter lagt en påse med giftet i makarnas brevlåda.

Karl Hedin medgav under förhöret att han besökt makarna vid ett tillfälle och åklagare Lars Magnusson frågade om de då pratat om varg.

– Det gjorde vi säkert, svarade Hedin.

Magnusson frågade om han pratat om gift.

– Ja det kan jag ha gjort, svarade han.

Intresse för gift

Han förklarade att han inte tror att de pratade specifikt om karbofuran och redogjorde också för att han intresserat sig för hur gift kan användas för att minska vargpopulationen efter att han fått information om att det kunde ligga bakom en drastisk minskning av vargstammen i Finland.

Efterforskningar fick honom dock inte att tro att gift var en bra lösning för svensk vargförvaltning, sade Hedin under förhöret.

– Min slutsats var för det första att det är svårt att se till att de äter. De är misstänksamma och känner de att det luktar folk så äter de inte. Det andra är tillgängligheten. Går det att få tag på? Det tredje: Hur mycket måste du använda? När du satte ihop det där var min slutsats att det kommer inte hände här och kanske inte var det det som var huvudorsaken i Finland heller.

Rättegången fortsätter i morgon och är planerad att avslutas den 5 mars.

TEXT: TT

Texten har uppdaterats efter att huvudförhandlingen har fortsatt.