Facebook noscript imageAlectas nya VD: Heimstaden är en investering som aldrig borde ha gjorts
Ekonomi
Alectas nya VD: Heimstaden är en investering som aldrig borde ha gjorts
Den norske miljardären Ivar Tollefsen har tjänat väldigt mycket på Alecta. Foto: Terje Bendiksby/TT
Den norske miljardären Ivar Tollefsen har tjänat väldigt mycket på Alecta. Foto: Terje Bendiksby/TT

Hemstadens nye VD, Peder Hasslev, är kritisk till föregångarens investeringar i fastighetsbolaget Heimstaden och menar att det är en affär som aldrig borde ha skett.

Pensionsjätten Alecta har dränkt fastighetsbolaget Heimstaden i pengar. Totalt finns närmare 50 miljarder investerade i bolaget. Ett bolag som nu befinner sig i kris och har stora kapitalbehov för att klara driften. Nya miljardförluster hotar.

– Det här är en investering som Alecta inte borde ha gjort, säger den nytillträdde Alecta-vd:n Peder Hasslev till Dagens industri.

Framförallt pekar Hasslev på aktieägaravtalet med den norske miljardären Ivar Tollefsen där Tollefsen får stora utdelningar baserat på hur bolaget förvärvar nya bostäder. Utdelningarna har drivit på skuldsättningen.

– Man kan ha åsikter om tajmingen, hur man gick in och till vilka priser, men för mig så är aktieägaravtalet den kanske viktigaste faktorn, säger Peder Hasslev till DI.

Alectas pensionssparare har ett tungt år bakom sig. I våras förlorade bolaget runt 20 miljarder på äventyrliga investeringar i amerikanska nischbanker. Hasslev utesluter inte att det kommer att bli fler stora förluster tack vare investeringar i Heimstaden.

Finansinspektionen, FI, granskar också investeringen i Heimstaden. Det finns frågetecken kring om regelverket har efterlevts.

”Bland annat omfattar det att granska att företagen följer bestämmelser om aktsamhet, styrning och riskhantering. FI har under en tid ställt frågor till Alecta om investeringarna i Heimstaden Bostad. Nu går FI vidare med granskningen och väljer att starta en undersökning”, skriver FI i ett pressmeddelande.

Läs även: Miljöpartiet hittar ragnarök i budgeten

Nyhetsredaktionen