I oktober 2020 sköt Alimamy Cole ihjäl Wissem Messaoudi vid en busskur i Märsta utanför Stockholm. Han dömdes i tingsrätten, men friades i hovrätten. Nu har Högsta domstolen ändrat hovrättens beslut. Cole är skyldig och döms till livstids fängelse.
– Jag kan konstatera att Högsta domstolen delar min uppfattning att bevisningen räckte i det här fallet, säger riksåklagaren Petra Lundh i ett uttalande.
Trots att Alimamy Cole hade blodspår från den mördade Wissem Messaoudi på en jacka i hemmet och att polisen säkrat dna-spår efter Cole, frikändes han i hovrätten. Det fanns även annan teknisk bevisning i Coles bostad, men det fanns inga vittnen som pekat ut honom som gärningsman.
”Det samlade värdet av bevisningen är i detta fall högre än det adderade värdet av de enskilda bevisen; det framstår som mycket osannolikt att samtliga de omständigheter som framkommit genom åklagarens bevisning skulle föreligga även om gärningsmannen var någon annan än AC [Alimary Cole]. Vid en sammanvägd bedömning ger därför den av åklagaren åberopade bevisningen ett mycket starkt stöd för åtalet”, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.
Högsta domstolen dömer Cole till livstids fängelse, däremot finns inga anteckningar i vare sig tingsrättens eller Högsta domstolens domar. Riksåklagaren Petra Lundh är dock nöjd med domstolens beslut.
– Jag kan konstatera att Högsta domstolen delar min uppfattning att bevisningen räckte i det här fallet. Först ska varje bevis värderas för sig och därefter måste en sammanvägd bedömning göras av all bevisning i målet. Flera pusselbitar som var för sig inte räcker för en fällande dom kan vid en samlad bedömning leda till att åtalet är styrkt. Dagens dom är principiellt viktig och kommer att få stor betydelse, inte minst vid skjutningar i kriminella miljöer där det ofta saknas vittnen som berättar vad som hänt och där bevisningen därför består av indicier, säger hon i ett pressmeddelande.
Cole dömdes i sin utevaro då han flydde från Sverige när han frikändes av Svea hovrätt. Enligt uppgifter ska han ha flytt till hemlandet Sierra Leone.
Läs även: Över 900 barn har förts ur Sverige sedan 2018 – mörkertalet kan vara stort