Facebook noscript imageAlla partier vill att Sverige gör sig oberoende av rysk olja och gas
Nyheter
Alla partier vill att Sverige gör sig oberoende av rysk olja och gas
Under tisdagsförmiddagen samlades samtliga riksdagspartier i näringsutskottet för att diskutera Sveriges beroende av rysk gas och olja. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under tisdagsförmiddagen samlades samtliga riksdagspartier i näringsutskottet för att diskutera Sveriges beroende av rysk gas och olja. Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtliga riksdagspartier är eniga och vill fasa ut svenskt beroende av rysk olja och gas. Utskottet kommer nu att ta de här frågorna vidare och bereda frågan.
– Det är viktigt att vi landar i förslag som är praktiskt och tekniskt genomförbara, säger Carl-Oscar Bohlin, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna.

Under tisdagsförmiddagen samlades samtliga riksdagspartier i näringsutskottet för förslag till utskottsinitiativ angående Sveriges beroende av rysk energi.

Sveriges energiförsörjning är i dag i låg grad direkt beroende av rysk gas. Även den direkta importen av rysk olja är i dag mycket begränsad till Sverige. Däremot importerar EU en stor del, nästintill hälften av all gas importeras från Ryssland.

Rebecka Bergholtz, analytiker på Energimyndigheten, säger till DN att det knappt skulle få någon ekonomisk effekt om vi slutade importera rysk energi.

Måste utrönas vad som är praktiskt genomförbart

Carl-Oscar Bohlin (M) vill se att Sverige gör sig oberoende av rysk olja och gas, dock måste det vara praktiskt och tekniskt genomförbara förslag. Bohlin vill även se att regeringen får till stånd gemensamma sanktioner på EU-nivå mot Ryssland för att sätta större ekonomisk press på landet.

– Det finns ett antal förslag på bordet av olika konkretionsgrad. Vi i Moderaterna har försökt vara konkreta i våra åtgärdspunkter. Miljöpartiet har bara sagt stopp här och nu till rysk olja och gas utan att tala om hur det ska kunna gå till. Det är viktigt att vi gör det här på ett ansvarsfullt sätt, säger Bohlin.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C) säger till Bulletin att utskottet nu håller på att utreda om förslagen är juridiskt genomförbara.

– Jag upplever att de flesta partierna är eniga, alla är intresserade av att det här genomförs bara det är praktiskt genomförbart. Vi vet att många företag inte vill investera i rysk energi just nu, sen måste vi se över om det finns andra källor til gas som kan nyttjas bättre, säger han.

Läs även: Nya EU-sanktioner: Rysk kol och banktransaktioner stoppas

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu