Facebook noscript imageAllt fler coronapatienter på IVA – män i övre medelåldern överrepresenterade
Nyheter
Allt fler coronapatienter på IVA – män i övre medelåldern överrepresenterade
Covid-19-patient på IVA. Genrebild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Covid-19-patient på IVA. Genrebild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Antalet patienter som vårdas inom intensivvården på grund av covid-19 fortsätter att öka. En övervägande majoritet av dem som vårdas är fortfarande män i övre medelåldern.

Den så kallade tredje vågen ser ut att bli betydligt värre än den andra. Även om antalet personer som dör med covid-19 har minskat kraftigt, tack vare vaccineringarna, fortsätter antalet patienter som vårdas inom intensivvården (IVA) att öka och är nu fler än när det var som värst i vintras.

Sent på måndagseftermiddagen vårdades 416 patienter på grund av covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar, att jämföra med cirka 390 i början av januari. Bara de senaste dagarna har ett 20-tal patienter tillkommit.

Det ser lite olika ut över landet, men på vissa håll är läget väldigt ansträngt just nu och vi ser inte att det har börjat vända neråt, säger Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ansvarig för intensivvårdsregistret.

Var är det värst just nu?

– Det är i Mellansverige. Uppsala-Örebro, Dalarna och Gävleborg.

Det stora problemet med att skapa nya intensivvårdsplatser, säger Johnny Hillgren, är inte platsen som sådan eller den medicinska utrustningen heller, för den delen, utan personalen.

– Intensivvård är väldigt personalkrävande. I grova drag kan man säga att en patient kräver en personal för själva vården. Därutöver krävs också personal runtomkring, som teknisk personal och de som koordinerar vården och så vidare, och nu får vi signaler om att personalen börjar bli väldigt trött, säger Johnny Hillgren.

Precis som tidigare är en klar majoritet (71 procent) av dem som får intensivvård på grund av covid-19 män och medianåldern på patienterna är 63 år, förhållanden som nästan inte har ändrats alls sedan pandemin startade för drygt ett år sedan, även om snittåldern på dem som vårdas på IVA har ökat något.

För ett år sedan, under den första vågen, vårdades det som flest patienter på IVA i slutet av april, då knappt 560 patienter erhöll intensivvård på grund av covid-19. Därefter sjönk antalet successivt, om än långsamt.

– Det var egentligen först i mitten av sommaren som det blev ett lugn på intensivvårdsavdelningarna, säger Johnny Hillgren.

Hur blir det i år?

– Det är jättesvårt att säga. Det kan fortsätta att gå uppåt, men det vet vi inte.

Från insjuknandet tills dess att man behöver intensivvård går det i snitt 10,9 dagar. Den beläggning som finns i dag speglar alltså smittspridningen för elva dagar sedan. Därefter har dock smittspridningen fortsatt att öka, meddelade Folkhälsomyndigheten i förra veckan. Risken finns alltså att trycket på intensivvårdsavdelningarna på grund av covid-19 kan komma att öka ytterligare.

– Osäkerheten är stor, men förhoppningsvis är vi på toppen av tredje vågen nu, men som sagt. Det vet vi inte, säger Johnny Hillgren.

Läs även: Historierevisionism om coronahanteringen

Text: TT

TT Nyheter