I måndags rymde två tonåringar från Sis-hemmet Nereby genom att klättra över ett staket. När hemmet upptäckte att pojkarna, som båda misstänks för delaktighet i skjutningar, försvunnit valde man inte att ringa polisen – utan rapporterade i stället om rymningen via fax. I en oanmäld inspektion av hemmet så sent som i februari upptäcktes allvarliga brister i hanteringen av de intagna.
Det tog 30 minuter för polisen att anlända till Sis-hemmet Nereby efter att två pojkar flytt platsen i måndags. I stället för att larma polisen direkt genomförde hemmet en sammanställning av information om pojkarna och rymningen som sedan faxades över till myndigheten.
Enligt chefen för Sis-hemmet ska sammanställningen ha tagit tolv minuter att skriva ihop.
– Polisen hjälper inte oss förrän vi får iväg vår begäran om handräckning, säger institutionschef Catharina Högberg till P4 Göteborg.
Men när radion ställde frågan om hemmet inte hade kunnat larma polisen via telefon direkt, för att sedan skicka över handräckningen, medger Högberg att det visserligen är ett möjligt alternativ.
– Man skulle kunna göra så också, att man ringer och säger att vi kommer att inkomma med en handräckning. Vi har inte en sådan rutin att det är så vi ska göra.
JO-inspektion avslöjade allvarliga brister
Men hemmet i Nereby har tidigare utretts för allvarliga missförhållanden. Efter ett oanmält besök i februari upptäckte inspektörerna bland annat direkt olämpliga lokaler i hemmet, men även att flera intagna har behövt klä av sig nakna inför personal vid kroppsbesiktningar.
– Situationen vid ungdomshemmet Nereby är mycket oroväckande och det finns förhållanden som är oacceptabla, säger JO Thomas Norling i rapporten.
En anställd på hemmet beskrev lokalerna som ”råttbon”, och inspektörerna ansåg att de var direkt olämpliga för att vårda barn och unga.
JO noterade även att hemmet inte låtit nyanställd personal gå grundutbildningen för att arbeta på hemmet.
– Ungdomshemmet måste skyndsamt se till att komma till rätta med utbildningsbehovet. Europarådets kommitté mot tortyr har uttalat att vid platser där barn och unga hålls frihetsberövade bör all personal få professionell utbildning under såväl introduktionen som pågående anställning. Jag delar denna uppfattning, säger Norling.
Hemmet ska även ha haft barn under 13 år som placerats tillsammans med ungdomar i åldrarna 13–16 år. En nioårig pojke tvingades exempelvis sitta isolerad eftersom hemmet bedömde att det var det enda alternativet för att säkerställa hans trygghet och skydda honom från de äldre barnen.
– Jag anser det djupt otillfredsställande att det nioåriga barnet enbart på grund av sin ålder behövde utsättas för en så ingripande tvångsåtgärd som vård i enskildhet innebär, säger Thomas Norling.
Slutligen framkom det även att vid ytliga kroppsbesiktningar tvingas den intagne att ta av sig alla kläder en kortare stund för att personalen ska betrakta den nakna kroppen. Flera ungdomar ska ha beskrivit kroppsbesiktningarna som obehagliga.