Ledamöterna i representanthuset och senaten hade just sammanträtt för att ge ett formellt sista godkännande till resultatet i presidentvalet när kaoset uppstod.
– Det allvarligaste inrikespolitiska läget sedan inbördeskrigets utbrott 1861, säger säkerhetspolitiska analytikern Jan Hallenberg.
Efter att USA:s president Donald Trump deklarerat att han aldrig kommer att erkänna sig besegrad stormade hans anhängare Kapitolium i Washington DC.
Amerikanska tv-kanaler visar bilder på människor som krossar glasrutor till kongressbyggnaden och tar sig in.
– Det här är det allvarligaste inrikespolitiska läget sedan inbördeskrigets utbrott 1861. Jag kan inte erinra mig om något liknande, säger Jan Hallenberg, forskningsledare och expert på USA:s säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet.
Grotesk underskattning
Ledamöterna i representanthuset och senaten hade just sammanträtt för att ge ett formellt sista godkännande till resultatet i presidentvalet när kaoset uppstod. Kongressens sammanträde fick avbrytas.
– Det är en helt grotesk underskattning av den risk som förelåg här. Det råder mer eller mindre kaos i det federala området DC.
Washingtons borgmästare Muriel Bowser har utfärdat utegångsförbud från klockan 18 på onsdagen till klockan 6 på torsdag morgon lokal tid.
Men Washington DC är ett federalt område och saknar en guvernör som kan kalla in polisstyrkor och nationalgardet, poängterar Hallenberg.
– Borgmästaren i Washington har inte befälsrätten över alla styrkor som finns i Washington. Det finns en särskild Capitol police för Kapitolium, men de har uppenbarligen varit alldeles för få.
TT: Hur påverkar de kaotiska scenerna USA:s anseende?
– Det är en oerhört grov skada som läggs till alla de skador som den amerikanska demokratin redan åsamkats sig av Donald Trump, säger Hallenberg.
Hänger på medlöparna
Krisen som eskalerat de senaste sex månaderna har varit en historisk prövning för den amerikanska demokratin.
– Det är värre än Nixon-skandalerna, eftersom Trump har haft så många medlöpare.
Den amerikanska demokratin gungar och nu ligger ansvaret på de republikanska politikerna som hållit Trump ryggen efter valet, säger Jan Hallenberg.
Och klockan klämtar. Den 20 januari ska Joe Biden tillträda som president.
– President Trump känner inga gränser. Frågan är vilka gränser de övriga republikanerna känner. Ställer inte 80–90 procent upp för demokratin i stället för Trump är skadan på det demokratiska systemet synnerligen allvarliga, säger Hallenberg.
TEXT: Jonas Grönvik/TT