Det är ett spänt läge vid den rysk-ukrainska gränsen. Ryska soldater på den ena sidan av gränsen och USA och Nato på den andra. Oro finns för ett eventuellt krig. Samtidigt pågår diplomatiska försök att lugna situationen. Hur troligt är egentligen ett krig mellan Ryssland och Ukraina?
Läget vid den rysk-ukrainska gränsen har varit spänt under flertalet veckor nu. I nuläget befinner sig över hundratusen ryska soldater, stridsvagnar och luftstyrkor vid den ukrainska gränsen. Mer trupper fortsätter att ansluta sig kontinuerligt.
Utöver de ryska trupperna vid gränsen beräknas närmare 15 000 ryska separatister finnas på plats runt om i Ukraina. En siffra som den ukrainska staten hävdar är mycket större än så.
Ryssland har även påbörjat ett intensivt militärt samarbete med Belarus. Tiotusentals ryska soldater har blivit utplacerade i landet för gemensamma militärövningar. Den ukrainska huvudstaden Kiev ligger enbart 150 kilometer från belarusiska gränsen.
– Ett krig vore logiskt och en bluff vore ologisk i detta läge, säger Magnus Christiansson lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.
Christiansson menar även att ett tillbakadragande från Putins sida vore för riskabelt för Rysslands anseende.
– Han riskerar fullständigt att tappa ansiktet inför sina generaler och den ryska makteliten. Risken finns också att ingen i Väst kommer att ta honom på allvar igen om han drar sig tillbaka nu, säger Christiansson.
Ryssland, Nato och USA
Ryssland har tidigare haft krav på Nato att inte expandera österut. Detta inkluderar länder som Ukraina och Sverige. Nato menar att Putins krav är orimliga och bryter mot organisationens “Open door-policy”.
Väst har istället anklagat Ryssland för att förbereda en invasion av grannlandet. Biden har svarat med att ha 8 500 amerikanska soldater i beredskap för en eventuell utplacering i Ukraina. Även Nato är redo att skicka stridsfartyg och luftstyrkor för att stärka det ukrainska försvaret.
Putins talesperson Dmitry Peskov sade att dessa handlingar bara bidrar till ett allt mer spänt läge.
– USA eskalerar bara spänningen, sade han till reportrar.
Under en nyhetskonferens i Moskva under tisdagen i förra veckan anklagade den ryske president Vladimir Putin Väst för att försöka provocera Moskva in i krig. Trots detta hoppades han att en dialog om Ukraina skulle fortsätta för att undvika “Negativa scenarion”.
Krig inte troligt
Samtidigt är det många som menar att ett krigsscenario inte alls är troligt. Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, hävdar att sannolikheten för fullskaligt krig är osannolik:
-Jag tror inte att det blir en fullskalig innovation från Rysslands sida. Det hade inneburit alltför stora förluster för dem. Det kostar för mycket politiskt, ekonomiskt och militärt. Det är även geografiskt sett svårt att få kontroll över ett så stort land som Ukraina.
Majoriteten av ryssar vill inte heller ha ett krig med Ukraina. Enligt en nyligen genomförd undersökning av ryska Levada har 66 procent av ryssar mellan åldrarna 18 och 24 en positiv eller väldigt positiv attityd gentemot Ukraina.
Med största sannolikhet vill inte Putin riskera att förlora sin popularitet bland folket. Att därför gå i krig tvärtemot ryssarnas önskan kan ha en negativ effekt på hans karriär. Något han troligtvis inte är redo att riskera.
Vad vill Ryssland egentligen?
Enligt Ryssland själv vill de inte ha krig. Deras handlingar visar dock på det motsatta. Under en videokonferens med rysk radio uttalade sig den ryska utrikesminister Sergey Lavrov i frågan om ett eventuellt krig mot Ukraina:
– Om det hänger på den Ryska federationen blir det inget krig, vi vill inte ha krig [...] men vi kommer inte att tillåta att våra intressen attackeras grovt, vi kommer inte att tillåta att våra intressen ignoreras.
Vad Ryssland vill är att Nato går med på deras krav att inte expandera österut. Samtidigt är inte Nato villiga att gå med på detta, då det bryter mot ländernas fria valmöjlighet att gå med i alliansen.
– Det Ryssland försöker göra är att utsätta Väst för påtryckningar. De vill ändra säkerhetsordningen i Europa och stoppa Natos expansion, man vill få sina säkerhetsintressen säkerställda. De använder sig av dessa maktmedel för att backa upp det som sagts, så att man tas på större allvar, säger Heydarian Pashakhanlou.
Diplomatiska försök att lösa krisen
Olikt situationen med annektering av Krim 2014, har inte Ukraina målats upp som en fiende denna gång. Snarare tvärtom. Putin har många gånger betonat att ryssar och ukrainare är “Ett folk” i sina senare tal.
Maximilian Hess, forskardocent på Foregin Policy Reseach Institute, tror inte heller att ett krig är troligt. Det finns mycket som ska till för att Ryssland ska gå i krig med Ukraina, menar han:
– Jag tror inte att den ryska allmänheten vill ha ett krig. Propagandan har inte heller fokuserat på att demonisera ukrainare i samma utsträckning som det gjordes 2014 även om den fortfarande är väldigt fientlig mot regeringen i Kiev, säger Hess i en intervju med CNBC.
Samtidigt har både Turkiets president Erdogan samt den franske presidenten Macron erbjudit sig att medla i konflikten för att hitta en gemensam diplomatisk lösning som utesluter möjligheten för krig.
Under måndagen var Macron i Moskva och träffade Putin.
Vad händer härnäst?
Nyligen valde USA att placera ut mer än 3 000 amerikanska soldater i Tyskland, Polen och Rumänien. Ett “destruktivt steg” som gör det svårare att nå en kompromiss, menar Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko.
Just nu är det bara antaganden som kan göras rörande utvecklingen av läget. Putins nästa drag är svårt att förutspå. Det kan lika gärna bli ett diplomatiskt och ett militärt tillbakadragande, som en acceleration av militära förband vid gränsen.
Oavsett fortsätter de diplomatiska samtalen mellan Moskva och Washington. Vad kommer nästa drag att bli och vad det kommer att ha för innebörd för utvecklingen av situationen? Närmare ett krig eller inte?
Det återstår att se, allt är möjligt i en situation som denna.
Läs även: Putins utspel om brittiska krigsfartyget