Facebook noscript imageAnalys: Kinas roll i Ukrainakriget
Ukrainakriget
Analys: Kinas roll i Ukrainakriget
Den ryske presidenten Vladimir Putin och den kinesiske presidenten Xi Jinping. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Den ryske presidenten Vladimir Putin och den kinesiske presidenten Xi Jinping. Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT

Kriget i Ukraina har pågått i strax över ett år. Stödet för Ryssland i detta krig är knapp. Väst har gått ihop bakom Ukraina och det är få som står bakom Putin i detta. Ett av länderna som står vid Putins sida är Kina och frågan om deras roll och agerande i Ukrainakriget är viktig att förstå, dels för att förstå kriget för närvarande, och dels för att förstå möjliga utfall för kriget.

Kriget i Ukraina har pågått i strax över ett år. Den ryske presidenten Vladimir Putin fick snabbt motstånd från alla länder i Väst. Internationella företag stängde ner sina verksamheter i Ryssland och landet sanktionerades från alla håll. Det var få länder som stod på Rysslands sida, ett av dem var Kina, som än idag bistår med stöd till Ryssland.

Kina har aldrig explicit uttryckt stöd för själva kriget som Putin för i Ukraina, men man har inte heller motsatt sig Rysslands agerande. Sedan krigets start till idag har samarbetet mellan Ryssland och Kina växt sig starkare och Kina är idag en av Rysslands största importörer av olja.

För 2022 slog ländernas samarbete rekord. I fjol nådde länderna ett handelsrekord på 190 miljarder dollar, 1,9 biljoner svenska kronor. Bara dagar innan krigets utbrott i februari förra året skrev Ryssland och Kina under ett avtal för att ländernas samarbeten inte skulle innefatta några gränser eller “förbjudna områden för samarbete”.

Sedan dess har inte bara handeln ökat mellan länderna, utan även det militära samarbetet har ökat. Den ryska och kinesiska försvarsmakten har setts öva tillsammans i Kina och den kinesiske presidenten Xi Jinping sade till Putin i december att landet var redo att öka det politiska samarbetet med Ryssland.

Kinas roll i kriget

Kina har inte officiellt sålt vapen eller annan krigsmateriel till Ryssland under kriget. Däremot har de anklagats för detta av USA. Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken sade i februari att kinesiska företag har sålt material till Kina som kan ha dubbla användningsområden, både för civila och militära ändamål.

Kina har nekat till att ha sålt sådant material eller faktiskt krigsmateriel till Ryssland. Peking menar att anklagelserna är helt falska och att man inte heller har planer på att sälja i framtiden.

Om Kina på något sätt bidrar med krigsmateriel till Ryssland går inte med säkerhet att säga. Även om de officiellt inte ser så ut, kan sådant även ske under bordet och det hade bara resulterat i en förlängning av kriget. USA är väl medvetna om denna chans och har även indirekt skickat signaler till Kina att akta sig för att gå med i kriget, genom att godkänna en potentiell vapenaffär med Taiwan. Om Kina engagerar sig i kriget, kommer USA att gå i godo för Taiwan.

För närvarande förses Ukraina ständigt med ny krigsmateriel som visar sig ha stor effekt på Ryssland, som påvisas i stora ryska förluster i kriget. Förlusterna av soldater stora, men den ryska krigsmaterielen räcker inte till mot Ukraina. Om Ryssland förses med material från Kina, kommer de dels kunna stå emot det ukrainska försvaret bättre, dels gå till attack mer och då skada fler.

Fredsmäklande roll?

Kina har tvärtemot anklagelser från USA menat att man vill anta en mer fredsmäklande roll i konflikten. Den kinesiska utrikesministern Qin Gang sade i ett tal i förra veckan att Kina är oroade över utvecklingen av konflikten i Ukraina som ”riskerar att intensifieras och till och med spåra ur”.

Enligt Gang vill Kina inta en fredsmäklande roll i kriget och kommer att samarbeta med det internationella samfundet för att uppmuntra till dialog mellan Ryssland och Ukraina. Utrikesministern har presenterat en 12-punktsplan för fred. I dokumentet uppmanas till att återuppta fredssamtalen och att alla fientligheter upphör.

Gang sade vidare att Kina kommer att ”fortsätta att spela en konstruktiv roll i detta avseende”. I dokumentet framkommer inte att Kina uttryckligen vill att Moskva ska dra tillbaka sina trupper från Ukraina. Ukraina har inte svarat positivt på den kinesiska fredsplanen, utan vill att dess egen tiopunktsplan ska vara det alternativ man ska jobba för.

Det är oklart vad Kinas faktiska roll är eller kommer bli i detta krig. En sak är säker och det är att Kina inte har en neutral roll som de påstår sig ha. De är nära allierade till Putin och när det väl kommer till kritan och Kina måste välja, så är valet enkelt. Dels värderar man samarbetet med Ryssland högt, dels är man en stor motståndare till Väst och deras expansion. Även om Kina idag har en avvaktande roll i konflikten, bör man inte missta det för en oviktigt eller inaktiv roll. När Kina vill kan Kina agera, och det väldigt starkt i detta krig, konsekvenserna av det är det ingen som kan förutspå.

Läs även: Putin rekryterar palestinier från flyktingläger till kriget i Ukraina

Gabriella Mait

Reporter