Facebook noscript imageAnalys: Socialdemokraternas korruption vid makten
Fokus
Analys: Socialdemokraternas korruption vid makten
Är Socialdemokraterna korrupta och skriver egna regler och lagar? Foto: Bommersvik AB, Bertil Ericson/TT och Kombispel - Montage
Är Socialdemokraterna korrupta och skriver egna regler och lagar? Foto: Bommersvik AB, Bertil Ericson/TT och Kombispel - Montage

Socialdemokraterna har suttit vid makten i 73 av de senaste 90 åren, inklusive de senaste åtta åren. De har styrt Sverige i den riktning de velat och många gånger missbrukat sin maktposition. Bulletin har kartlagt korruptionen under Socialdemokraternas tid vid makten.

Socialdemokraterna har styrt Sverige i åtta år, de tog makten efter att Alliansen regerat under lika lång tid. Innan dess hade S styrt landet i åtta år. Regeringar där S ingått har styrt Sverige 1920–1926, 1932–1976, 1982–1991, 1994–2006 och från 2014 till nu.

Det är en lång tid, som resulterat i att Socialdemokraterna suttit i en ledande position så länge att de ibland visar att de har svårt att se skillnad på partiet och staten, något som de har utnyttjat till sin fördel. S har anklagats för maktmissbruk av andra partier för sina egennyttiga utnämningar till viktiga roller i myndigheter, sitt ekonomiska stöd till LO och på grund av sitt ifrågasatta spelbolag.

Vad Socialdemokraterna håller på med kan enligt många klassificeras som maktmissbruk och till och med korruption.

Utnämningar

Under socialdemokratiskt styre har partiet tillsatt statliga toppjobb till sina egna politiker.

Under perioden, 2014–2020, har Stefan Löfven utnämnt flera partimedlemmar till chefer för centrala myndigheter. Timbro uppskattar att det var ungefär var fjärde utnämnd myndighetschef, 40 av 173.

Det är en tydlig skillnad från den tidigare Reinfeldtregeringen som utnämnde fler chefer från oppositionen än från Alliansen. Utnämningar av myndighetschefer bland sina egna partimedlemmar strider mot den svenska grundlagen att utnämning av statliga tjänstemän ska vara opolitisk, och det finns krav på en transparent process vid utnämning i Regeringsformen. Något som Socialdemokraterna tydligt går emot. De tillsätter myndighetschefer utan någon basis av kompetens eller erfarenhet, utan på basis att personen sympatiserar med partiet.

LO och S

Landsorganisationen i Sverige, LO, är en paraplyorganisation för många fackförbund i landet. LO har en stark koppling till Socialdemokraterna och storsatsar på att partiet ska vinna valet, trots att en majoritet av medlemmarna i LO varken vill ge ekonomiskt stöd till S eller röstar på dem. Enligt en sammanställning av Timbro har LO bidragit med över 90 miljoner kronor till Socialdemokraterna bara inför årets val. Det är mer än vad alla andra partier har i sin valkassa.

På grund av att det inte finns något krav på att intäkterna måste redovisas är det svårt att veta exakt hur stort LO:s ekonomiska stöd till Socialdemokraterna är totalt. I en motion 2002 gjorde riksdagsledamoten och ekonomiprofessorn Carl Hamilton en uppskattning av LO:s totala stöd till Socialdemokraterna under valrörelsen 2002, slutsatsen blev 516 miljoner kronor.

Det är farligt när arbetsmarknadens parter donerar till politiska partier, mot medlemmars samtycke. Det är även problematiskt att LO:s stöd till Socialdemokraterna inte måste redovisas likt andra donationer och inkomster till politiska aktörer. Något som är både oriktigt och orättvist mot LO-medlemmarna, men även mot övriga partier som tvingas tävla mot en motståndare som kör med helt andra spelregler än övriga på spelplanen.

Socialdemokraternas egna spelbolag

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU:s lotteribolag Kombispel säljer lotter på kredit.

Det är olagligt i Sverige med försäljning och marknadsföring av belåning för spel och lotter. Det är en viktig lag för att skydda de mest utsatta grupperna i samhället mot möjlig skuldsättning. Något som Socialdemokraterna och SSU haft ett undantag från i lagstiftningen sedan 2004. Kombispel säljer hundratusentals lotter varje år och under de senaste tio åren har lotterierna genererat över 500 miljoner till Socialdemokraterna, samtidigt som antalet skuldsatta svenskar hos kronofogden på grund av Socialdemokraternas lotterier ökat.

Det är ett tydligt maktmissbruk av Socialdemokraterna. De utnyttjar sin ledande position för att underlätta för sina egna verksamheter, som dessutom innebär att skuldsätta andra för egen vinning.

Ett liknande sätt där Socialdemokraterna använt sig av sin maktposition för att förbättra läget för sina egna verksamheter är Bommersviks kursgård i Södertälje, som ägs av SSU.

Polismyndigheten har haft ett antal sammankomster på kursgården, det är direkta pengar som gått till SSU:s kassa. Statliga myndigheter ska förhålla sig opartiska enligt regeringsformen, ändå har polismyndigheten spenderat miljoner på Bommersvik. Det är miljontals kronor direkt in i Socialdemokraternas organisation.

Korrupta?

Analysen visar att Socialdemokraterna utnyttjar sin position vid makten för sin egen vinning. De förbättrar och underlättar för sina verksamheter, trots att det innebär att undgå lagar och regler. Allt från att göra undantag för sig själva i förhållande till lagen till sitt diskutabla och orättvisa stöd från LO. Vad Socialdemokraterna håller på med är på gränsen till korruption på den svenska politiska arenan.

Det är tydligt att partiet sätter sitt eget bästa före lagen, invånarna och rättvisan. Det Socialdemokraterna håller på med är en korrupt politik.

Läs även: Analys: Socialdemokraterna främjar islamism

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.