Facebook noscript imageANALYS: Turkiet försöker påverka valet genom Partiet Nyans
Fokus
ANALYS: Turkiet försöker påverka valet genom Partiet Nyans
Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans, håller ett tal på Stortorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Mikail Yüksel, partiledare för Partiet Nyans, håller ett tal på Stortorget i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Om exakt en månad, 11 september, är det val i Sverige. Årets val är annorlunda jämfört med tidigare val eftersom utomstående aktörer är involverade, aktörer som har egna intressen i valresultatet och som jobbar utifrån dessa. Partiet Nyans är ett av de mer påtagliga exemplen på sådana aktörer.

Inför årets val befinner sig Sverige i en utsatt position. Säkerhetsläget är spänt i väntan på ett officiellt Natomedlemskap och engergipriserna och inflationen stiger. I det läget är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella påverkanskampanjer mot Sverige inför valet som väntar om drygt en månad.

Direkta försök från utomstående aktörer att påverka valet är också att vänta och har till och med märkts av. I Turkiet har Partiet Nyans bedrivit politiska kampanjer och bland annat synts i den turkiska tv-kanalen Haber Global som har kopplingar till Grå Vargarna, en organisation som anklagats för terrorism.

I inslaget uppmanas turksvenskar att rösta på det “Erdoğanvänliga” muslimska Partiet Nyans, som även själva beskriver sig som “Sveriges enda Turkietvänliga parti”. Hur kommer det sig att ett svenskt parti bedriver valkampanj i Turkiet?

Starka kopplingar till Turkiet

Först och främst är det viktigt att poängtera att det inte är möjligt för vem som helst att bedriva politiska kampanjer i Turkiet. För att kunna göra detta krävs framför allt att det regeringsbärande partiet AKP godkänner och stödjer kampanjen.

Det krävs med andra ord stöd från Erdoğans parti AKP. Ett stöd som är ömsesidigt från Partiet Nyans sida, även om det stödet är indirekt.

Partiet Nyans bedriver i nuläget valkampanj i Kulu i Turkiet, där det bor ett tiotusental röstberättigade svenskar, och de hoppas få med sig många röster därifrån. Partiet har även fått omfattande uppmärksamhet i den turkiska tidningen Yeni Şafak, som har kopplingar till personer i kretsen kring Erdoğan.

Partiet Nyans för alltså en politisk kampanj i Turkiet och har starka kopplingar till landet. Trots att partiledaren Mikail Yüksel backat från sin tidigare position som turknationalist, beskriver sig partiet som ett “Turkietvänligt parti”. Turksvenskar har officiellt uppmanats att rösta på partiet via bland annat Erdoğan-vänliga nyhetsbyrån Anadolu Agency.

Hur svenskt Partiet Nyans faktiskt är är något som man bör fråga sig. Är en röst på Partiet Nyans en röst på ett svenskt parti eller en röst på ett turkiskt parti på den svenska politiska arenan?

Partiet Nyans: ”Del av vår demokrati”

Med Partiet Nyans i riksdagen skulle turkiska intressen få representation i riksdagen, samtidigt med mer eller mindre islamistiska. Partiet är tydligt aktivt i Turkiet och att partiet för politiska kampanjer där tycker inte partiledaren Mikail Yüksel är något konstigt:

– Det är inte något nytt att medier rapporterar om utländska val. Det gör man även här i Sverige. Svenska medier har visat direkt och indirekt stöd för kandidater i det amerikanska valet, säger Yüksel till Bulletin.

Yüksel säger vidare att han är stolt över Sveriges transparenta valprocess, som möjliggör för utländska medier att engagera sig. Om sin politiska valkampanj i Turkiet säger han:

– Jag ser inget problem med det. Det är en del av vår demokrati.

Partiet Nyans närvaro i Turkiet och framför allt deras kontakter med AKP är något som borde tas på större allvar. Partiet tycks ha ena foten i Sverige och den andra i Turkiet. Är det ett parti som borde sitta i den svenska riksdagen?

Läs även: DEBATT: Mikail Yüksel: Europa behöver en allians mellan Turkiet och Sverige

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.