Facebook noscript imageAnalys: Ukraina utan el – ny flyktingvåg att vänta?
Ukrainakriget
Analys: Ukraina utan el – ny flyktingvåg att vänta?
En man lagar mat utomhus i Kivsharivka i Ukraina. Foto: Francisco Seco/AP/TT
En man lagar mat utomhus i Kivsharivka i Ukraina. Foto: Francisco Seco/AP/TT

Kriget i Ukraina har pågått i över åtta månader och förlusterna har varit stora på båda sidor. Kriget har under de senaste månaderna gått in i ett kritiskt skede där Ukraina avancerar, men Ryssland svarar med hårda attacker mot energiinfrastruktur. Det har resulterat i att tusentals ukrainare varit utan ström och många kan nu tvingas lämna sina hem.

Idag har det gått 257 dagar sedan krigets start. Ryssland har de senaste veckorna blivit allt mer aggressivt i sin krigföring och attackerar såväl civila som militära mål. Framför allt försöker ryssarna träffa ukrainsk infrastruktur med drönar- och missilattacker.

Det är ett försök från rysk sida att förstöra landets energiinfrastruktur och därmed stoppa eltillförseln till ukrainska hem. När vintern närmar sig blir det allt mer olidligt för ukrainarna att stanna i sina hem utan el och vatten.

Elinstallationerna är taktiska mål som Ryssland försöker slå ut med syfte att få ukrainarna att lämna sina hem och skapa kaos i landet. Det är försök att påverka den ukrainska ledningen och det internationella samfundet, som kan komma att behöva ta emot flyktingar i en ny flyktingvåg.

Enligt uppgifter till BBC ska cirka 40 procent av Ukrainas energinätverk ha förstörts eller skadats i de ryska angreppen.

Uppmanar till evakuering

Det är flera regioner runt om i landet som drabbats av kraftiga strömavbrott på grund av de ryska attackerna, men även Ukraina själva håller planerade elavbrott för att genomföra reparationer efter attackerna och för att avlasta elnätet.

Det är många ukrainare som drabbas av detta, bland annat har invånarna i Kiev drabbats hårt. Borgmästaren Vitalij Klytjko har uppmanat invånarna i huvudstaden att vara beredda på att evakuera och lämna staden om de skulle drabbas av längre strömavbrott.

Klytjko kallar de ryska angreppen mot energiinfrastrukturen för “terrorism” och “folkmord”. Han säger vidare i ukrainsk tv:

– Det är därför som allt som händer nu [attacker mot infrastruktur] är folkmord. Hans [Putin] mål för oss är att vi ska dö, frysa eller få oss att fly från vårt land så att han kan ta det.

Det är inte bara Kiev som drabbas hårt av attackerna och strömavbrotten. Även städerna Tjernihiv, Tjerkasy, Zhytomyr, Sumy, Poltava och Charkiv förväntas vara utan el en längre tid när den ukrainska staten genomför sina reparationer och avlastningar.

Farlig utveckling

Ryssland fortsätter med massiva drönar- och missilattacker mot delar av landets energiinfrastruktur trots varningar och uppmaningar att avstå från omvärlden. Det innebär att allt fler ukrainare kommer att drabbas av strömavbrott.

Det är framför allt problematiskt med tanke på den kommande vintern som i flera delar av Ukraina kommer att bli extremt kall. Till skillnad från läget nu, då ukrainarna fortfarande kan hålla ut utan el, kommer en kall vinter att innebära att ukrainarna kan behöva lämna sina hem direkt för att söka skydd mot kylan.

Ett sådant scenario skulle öka personer på flykt inom landet. Det innebär ytterligare problem för den ukrainska ledningen att lösa och det sätter även människors liv på spel ytterligare, så de kommer att tvingas vara i rörelse istället för ”i skydd” i sina hem.

Det kommer dock inte bara att öka antalet flyktingar inom landet, utan även migrationen till andra länder. Enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR har hittills 7,8 miljoner ukrainare flytt landet till framför allt Polen och Moldavien, men även till andra länder, som Sverige.

Med den kommande kalla vintern och Rysslands fortsatta attacker mot viktig energiinfrastruktur, kommer allt fler ukrainare att tvingas på flykt, något som närliggande europeiska länderna blir tvungna att planera för.

Läs även: Zelenskyj: Ryssland minerar damm i Ukraina – hotar hundratusentals

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.