Facebook noscript imageAnalys: Venezuela – allt djupare in i krisen eller en eventuell lösning?
Nyheter
Analys: Venezuela – allt djupare in i krisen eller en eventuell lösning?
Venezolaner som protesterar mot president Maduro i Caracas, Venezuela. Foto: Ariana Cubillos/ TT
Venezolaner som protesterar mot president Maduro i Caracas, Venezuela. Foto: Ariana Cubillos/ TT

Venezuela. Världens mest oljerika land. Samtidigt drabbat av den värsta ekonomiska krisen i modern tid. Ett politiskt kaos med två olika presidenter. Flera miljoner venezolaner har lämnat landet. Nu i september har förhandlingar officiellt börjat mellan den venezuelanska presidenten Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó. Vad kan detta komma att innebära för Venezuelas framtid?

Läget i det oljerika landet i Latinamerika är i dag kritiskt. Närmare 5,4 miljoner människor har redan lämnat Venezuela i hopp om en bättre framtid någon annanstans.

5,4 miljoner människor som lämnat sitt land. Ungefär lika många som halva Sveriges befolkning. Maury Diaz är en av dem som tvingades fly Venezuela. Hon lämnade allt bakom sig för ett bättre liv i Spanien.

– Jag var tvungen att fly, jag hade inget annat val. Det gick inte att leva i Venezuela längre. Jag var tvungen att lämna allt bakom mig, men jag kommer att flytta tillbaka dit, det är jag säker på, säger Maury Díaz.

Läs även: Hundratals migrantmän korsar den spanska gränsen

Hyperinflationen har resulterat i brist på basala förnödenheter som bränsle, el och vatten. Många lever i fattigdom och våldet i landet ökar konstant. Politiska aktivister hotas till livet och demokratin i landet har kollapsat.

Detta har resulterat i att allt fler väljer att fly landet. Enligt International Rescue Committee (IRC) står Venezuela för världens näst största fördrivningskris efter Syrien. Migrationen från Venezuela är den största som skett från ett latinamerikanskt land i modern tid.

Det politiska läget

Venezuela har varit i en nedåtgående spiral under flera år på grund av landets långvariga socialistiska styre genom PSUV (Venezuelas förenade socialistiska parti).

Läget var kritiskt med den dåvarande socialistiska presidenten Hugo Chávez från PSUV. Det förvärrades ytterligare när Nicolás Maduro från samma parti valdes till president för landet i april 2013.

Efter att Maduro tillträdde som president gick både ekonomin och politiken ytterligare nedför i Venezuela. Och detta i rask takt.

År 2018 valdes Maduro om till president för ytterligare en sexårsperiod i ett omstritt val där många oppositionspolitiker fängslades, försvann och andra flydde landet i rädsla för att förlora sina liv.

Läs även: Massiva protester på Kuba: Vill ha frihet

– Det valet var inte demokratiskt. Hur du än gjorde så var det redan klart att Maduro skulle vinna. Rösta på någon annan var som att inte rösta alls. Demokratin i landet var förlorad, säger Maury Díaz.

Det valet erkändes inte av nationalförsamlingen som kontrollerades av oppositionen.

De utnämnde istället Juan Guaidó från socialliberala partiet Voluntad Popular som president år 2019. Mer än 50 länder, USA och Sverige inkluderade, erkänner Guaidó som Venezuelas rättmätige president.

Förhandlingar pågår just nu

Under september har förhandlingar mellan parterna påbörjats på riktigt. Under vilka Maduros regim framför allt kommer att stödjas av Ryssland och Guidós opposition av Nederländerna.

Beroende på hur förhandlingarna går kan resultaten för Venezuela och således världen se väldigt olika ut.

Läs även: Venezuela: Maduro redo för att samtala med oppostitionen

President Maduro förhandlar först och främst om att lyfta de amerikanska sanktionerna. En annan viktig punkt för Maduro är att den alternativa regeringen – i förlängningen oppositionen – avlägsnas.

Oppositionen, ledd av Guaidó, hoppas på att regimen officiellt kan erkänna den opposition som finns i landet. De hoppas även kunna sätta upp fler demokratiska villkor för kommande val.

Den extrema ekonomiska krisen har satt en extra press på regeringen som måste göra allt för att lyfta på USA:s sanktioner. Även förhandla med oppositionen om så krävs, säger Andrés Rivarola Puntigliano, föreståndare för Nordiska Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet.

Venezuelas framtid?

– Det är svårt att se en framtid i Venezuela just nu, men jag hoppas på att det kommer lösa sig. Venezuela är ett fantasiskt land, det måste lösa sig, säger Rachel Jaalouk, student i Caracas, Venezuela.

Vad som kommer att hända med Venezuela återstår att se. Kommer Guaidó att få igenom sina villkor eller kommer Maduro att vara den stora vinnaren i förhandlingarna? Kommer allt fler venezolaner att fly eller kan personer som Maury Díaz få återvända hem? Kan Rachel Jaalouk hoppas på en bättre framtid?

Om Maduro lyckas få igenom sina villkor är det en stor förlust för landet och dess demokrati. Om Guaidó får igenom sina villkor i förhandlingarna kan Venezuela komma att få ett demokratiskt val och därmed även försöka lyckas lösa krisen i landet.

Det finns förutsättningar för bra förhandlingar och ett eventuellt legitimt framtida val, men det är fortfarande ett svårt läge och de har misslyckats många gånger förr. Men det finns anledning till försiktig optimism denna gång, säger Andrés Rivarola Puntigliano.

Kommer Venezuela att kunna ta sig ut från den djupa krisen eller kommer man att falla djupare in i den? Det återstår att se.

Gabriella Mait

Reporter