En kvinna som jobbar med romsk inkludering för Malmö stad åtalas för grovt penningtvättsbrott. Hon anklagas för att som en av sex personer ha varit inblandad i att lura en äldre herre på omkring 50 miljoner kronor. Om kvinnan kommer att få sparken vid fällande dom är oklart. – Det kan vi inte svara på, säger Suzanne Sandberg, stadsarkivarie vid Malmö stad.
Tidigare har Expressen rapporterat om den kommunanställda kvinnan som nu står åtalad tillsammans med fem andra i samma mål.
Fallet rör en man i 80-årsåldern som – enligt åtalet – under en period på över sex år har blivit vilseledd till att överföra nära 50 miljoner kronor till en familj i Malmö som han hade goda tankar om.
Fyra av de åtalade tillhör familjen och målsägande, en idag pensionerad läkare, berättar att han träffade en av dem redan på 80-talet. Enligt egen utsago betraktade han den nu åtalade mannen som en vän.
– Han var en trevlig gentleman och jag har alltid varit nyfiken på människor och fick lära mig lite hur romer lever och det var inget konstigt med det. Många år senare kom de med en affärsidé och så blev jag bara lurad hela vägen, säger han till Expressen.
Upplägget han fick presenterat för sig var att de skulle importera bilar som sedan skulle tjäna pengar på. Den äldre mannen bidrog med en insats.
– Men så försvann bilarna och de påstod att nån annan hade tagit dem och jag behövde hjälpa dem när de satt i knipa i olika länder och ja, de hade så mycket historier så. Och allt har bara varit lögn, säger han.
Kommunanställd köpte Mercedes
Den kommunanställda kvinnan är en av de sex som står åtalade i målet gällande lurendrejeriet mot mannen.
Kvinnan i fråga har enligt åtalet tagit emot pengar som härrör från bedrägeriet. Hon ska därefter ha flyttat pengarna mellan olika konton som tillhör henne samt på egen hand utfört eller låtit annan utföra transaktioner från kontona.
Beloppet från den pensionerade läkaren som hon misstänks ha tagit emot och sedan transfererat uppgår till cirka fyra miljoner kronor.
I stämningsansökan står det att hennes ”agerande med att ta emot och hantera pengarna har syftat till att dölja att pengarna kommer från brott eller till att främja möjligheten för någon att tillgodogöra sig pengarna”.
Kvinnan ska bland annat ha införskaffat en en och en halv miljon kronor dyr Mercedes för pengarna. Detta samtidigt som hon har en skuldsanering hos Kronofogden, enligt Expressen.
I förhör medger kvinnan att pengarna har satts in på hennes konto i enlighet med åtalet men uppger att hon inte har haft något brottsuppsåt och förnekar till att ha använt pengarna. Vidare menar hon att inte har haft någon skälig anledning till att misstänka att pengarna härrör från brott.
Bulletin har sökt den åtalade kvinnan för en kommentar.
Jobbar kvar
Bulletin har varit i kontakt med den åtalade kvinnans chef som hänvisar till Suzanne Sandberg, stadsarkivarie vid Malmö stadsarkiv, för en kommentar kring hur man ser på målet.
– Vi vill inte uttala oss om det just nu. Vi uttalar oss inte om enskilda anställda, säger Sandberg.
Jobbar hon kvar hos er?
– Ja, tills vidare.
Om hon döms, kommer hon att tvingas lämna sitt uppdrag då?
– Det tar vi då. Det kan vi inte svara på idag.
Tidigare anställda
Den familj vars medlemmar står åtalade i målet tillsammans med den kommunanställda kvinnan har tidigare haft anställda inom Malmö stad.
Två bröder i familjen tvingades 2021 avgå från sina uppdrag hos kommunen där de – precis som kvinnan – arbetade med romsk inkludering.
Bakgrunden till det var Expressens avslöjande att en av bröderna använt kommunens lokaler för romska rättegångar – romani kris. Den andre brodern agerade domare vid en sådan parallell rättegång där en man friades för våldtäkt på sin 13-åriga styvdotter.
Två av de tilltalade i målet står åtalade för grovt bedrägeri och övriga för grovt penningtvättsbrott. Samtliga åtalade nekar till brott.
Läs även: Fick 600 000 kr för att ha avskedats efter romani kris-skandalen i Malmö