Under förra året gjordes nästan 2 600 anmälningar om hot och våld på landets särskilda ungdomshem, så kallade Sis-hem. Det är en fördubbling jämfört med för fem år sedan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Omkring tusen personer placeras årligen på Sis-hem enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). Utöver det placeras där årligen omkring 60 personer som har dömts till sluten ungdomsvård.
Den största delen anmälningar handlar om hot och våld mot personalen.
Enligt Malin Östling, verksamhetsdirektör vid Sis ungdomsvård söder, kan ökningen delvis förklaras med att hemmen i större utsträckning anmäler händelserna. Men hon pekar även på att våldet i vissa grupper har blivit grövre generellt.
– Jag tänker till exempel på väpnade fritagningar, det var inte ett problem för ett antal år sen, men det förekommer i problembilden nu. Gängproblematiken, där ungdomar får roller i kriminella nätverk, det avspeglar sig på olika sätt i vårt samhälle, säger hon till Ekot.
Fakta: Sis-hem
På Statens institutionsstyrelses (Sis) särskilda ungdomshem placeras barn och unga enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) eller om de dömts till sluten ungdomsvård enligt LSU (lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård).
LVU är en tvångsåtgärd till följd av sociala problem, medan en placering med stöd av LSU är ett straff för unga förbrytare mellan 15 och 17 år.
Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser.
Källa: Statens institutionsstyrelse
TEXT: TT