Antalet konstaterade fall i Sverige har stigit till 86, och region Stockholm inleder vaccinationer. Globalt stiger siffran till över 18 000, och WHO:s generaldirektör uppmanar nu homosexuella män att begränsa antalet sexpartners, men varnar för stigmatisering.
Spridningen av apkoppor fortsätter att öka i Sverige och i världen och världsorganisationen WHO varnar nu enligt Svenska Dagbladet för att möjligheten att stoppa spridningen av viruset blir allt mindre, med en global fördubbling av antalet smittade varannan vecka.
Sverige ligger nu på 85 konstaterade fall, vilket kan jämföras med 77 för en vecka sedan. Region Stockholm står för merparten av dessa, med 66 inrapporterade fall.
– När ett virus får fäste i en ny grupp får man enorm utveckling i början av en epidemi. Det är viktigt att agera nu innan det exploderar mer, säger Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska institutet, till tidningen.
Idag, torsdag, fattade Region Stockholm beslut om att människor som kommit i nära kontakt ska kunna vaccineras mot sjukdomen, men tillgången till vaccindoser är begränsad.
Drabbat många homosexuella män
Viruset överförs via de blåsor sjukdomen ger upphov till, vanligen via kraftig mekanisk kontakt hud mot hud, och hittills har spridningen främst skett i gruppen män som har sex med andra män.
Vanlig vardagsberöring som kramar och liknande anses däremot innebära en försumbar minimal risk.
Venhälsan på Södersjukhusen har sett en ökning av antalet fall, och utgår ifrån att det kommer att fortsätta framöver, efter sommaren och Pride-festivalen.
– Det här kommer nog inte vara något undantag, säger Victor Westergren, tillförordnad vårdenhetschef på mottagningen, till Svenska Dagbladet.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanade igår vid en presskonferens män som har sex med män att överväga att dra ner på antalet sexpartner, som ett sätt att minska smittspridningen.
Farligt att stigmatisera grupper
Vid presskonferensen noterade han att 98 procent av de globalt inrapporterade fallen gällde män som hade haft sex med män.
Han underströk samtidigt att vem som helst kan drabbas av sjukdomen. Det finns en oro för att stigmatisering av gruppen homosexuella män kan leda till syndabockstänkande, liksom till mindre effektiva insatser mot sjukdomen.
Matthew Kavanagh, vicedirektör på Joint United Nations Program on HIV/AIDS, sade tidigare i våras, apropå spridningen av apkoppor.
– Erfarenheten visar att stigmatiserande retorik motverkar evidensbaserade motåtgärder och skapar en rädsla som stöter bort människor och får dem att undvika sjukvården, vilket även gör det svårare att identifiera nya fall.