Facebook noscript imageArabiska vanligaste språket på länsstyrelsens bidragssajt
Nyheter
Arabiska vanligaste språket på länsstyrelsens bidragssajt
Länsstyrelsens sajt informationsverige.se informerar om vilka bidrag man kan söka som nyanländ samt hur man skickar pengarna till hemlandet. Sajtens trafik har exploderat senaste åren. Foto: Henrik Montgomery/TT
Länsstyrelsens sajt informationsverige.se informerar om vilka bidrag man kan söka som nyanländ samt hur man skickar pengarna till hemlandet. Sajtens trafik har exploderat senaste åren. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bulletin rapporterade nyligen om att sidvisningarna till länsstyrelsens sajt informationsverige.se – som riktar sig till nyanlända och informerar om bidrag – exploderat de senaste åren med sex miljoner visningar 2022. Nu visar ny statistik som Bulletin tagit del av att överlägset flest personer översatt till arabiska på sajten och bland besöken utanför Sverige toppar Iran och Irak.

Bulletin rapporterade nyligen om att sidvisningarna till länsstyrelsens sajt informationsverige.se fullkomligt exploderat de senaste åren. Sajten informerar bland annat om bidrag, det svenska pensionssystemet, välfärdssamhället och om att arbeta och studera i Sverige.

Sajten drivs och utvecklas av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, som även ansvarar för förvaltningen av webbplatsen som etablerades redan 2009 under Fredrik Reinfeldts tid vid makten.

Sajten är bland det första som kommer upp när du söker på ”bidrag” på Google och söktrycket på sajten har fördubblats de senaste åren – från tre miljoner sidvisningar 2020 till över sex miljoner sidvisningar 2022. I anslutning till bidragsinformationen finns även förklarat hur man skickar pengar till familjen i hemlandet.

Nu kan Bulletin avslöja att arabisktalande personer står för överlägset flest besök på sajten. Över en miljon personer har valt arabiska som språk, vilket utgör 17,8 procent av den totala trafiken. Dari är det näst vanligaste språket på sajten med drygt 200 000 sidvisningar.

Dari är namnet på en variant av persiska som talas i Afghanistan och Pakistan. Märkligt nog stod det ukrainska språket för minst antal sidvisningar på sajten trots den rådande situationen med krig och miljontals människor på flykt.

”Inte reklam utan fakta”

Vilket språk användarna valt på sajten stämmer väl ihop med vilka länder som flitigast besökt sajten utanför Sverige. Iran toppar med flest besök på sajten under årets alla månader 2022. Näst flest besök kommer från Irak följt av USA.

När Bulletin granskar vilka innehållssidor som fått flest besök på sajten toppar information om barn och uppehållstillstånd. Det är på innehållssidan ”jag har fått uppehållstillstånd” som information om bidragen finns.

Mediekanalen Riks ringer upp länsstyrelsen för att ställa frågor om hur det kommer sig att länsstyrelsen bistår med den här informationen och om det rör sig om reklam för bidrag.

Pia Falck är enhetschef på integrationsfrågor vid samhällsavdelningen på Länsstyrelsen Västra Götalands län.

– Den här webbplatsen är en informationssajt om svenska samhället generellt. Det är väldigt saklig information om det svenska välfärdssystemet. Det är inte reklam utan information och fakta.

Riks: Blir det inte problematisk att sajten visar hur man söker bidrag för att sedan skicka pengar vidare till hemlandet?

– Det här är saklig information som går att läsa på vilken myndighetssida som helst.

Läs även: Besök till statlig sajt som informerar om bidrag exploderar

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu