Facebook noscript imageArabiskt ”universitet” i Göteborg saknar examenstillstånd
Politik
Arabiskt ”universitet” i Göteborg saknar examenstillstånd
Foto: Swedish Crown University/Ebrahim Noroozi/AP/TT
Foto: Swedish Crown University/Ebrahim Noroozi/AP/TT

Efter intensiv marknadsföring på sociala medier har Swedish Crown University nu slagit upp dörrarna och tar emot ansökningar till olika utbildningar med arabisk-islamisk inriktning. Enligt en granskning av Doku har det framkommit att ”universitetet” varken har godkännande att meddela kandidat-, master- eller doktorsexamen, samt att det spatiösa campuset tycks bestå av en sommarstuga.

En hemsida med bilder föreställande en levande universitetsmiljö med stadsbiblioteket i Stockholm som skolans digitala bibliotek – så marknadsför sig det nystartade Swedish Crown University baserat i utkanterna av Göteborg.

Enligt Swedish Crown Universitys hemsida är man ett universitet som riktar in sig på att bidra till att sprida den arabisk-islamiska kulturen och berika en global närvaro, men det är ännu oklart hur verksamheten egentligen kommer att fungera i praktiken.

Det är också oklart om verksamheten har godkännande för att bedriva universitetsutbildning som genererar kandidats-, master- eller doktorsexamina.

Dessa obesvarade frågor är bara några av de frågetecken som framkommit under islamistgranskande stiftelsen Dokus granskning.

Foto: Facebook

Bygger verksamheten på falska diplom

Bakom Dokus granskning ligger flera utländska mediers rapportering om så kallade fake universities och diploma factories, som många gånger är kopplade till arabvärlden, och då främst i Irak.

Verksamheternas affärsidé är att med hjälp av påhittade diplom och utbildningar ge personer som bor i Mellanöstern möjlighet att utbilda sig i Europa. Problemet är att personerna som mottagit de påhittade diplomen och utbildningsbevisen inte har erhållit korrekt, eller ingen, utbildning och därmed inte kan söka vidare utbildning i Europa, eller erhålla anställning inom de fält de ”studerat”.

I Norge har de falska universitetens verksamhet uppdagats i samband med en granskning av nättidningen Khrono som rapporterar om universitet och utbildning i Norge.

Knutet till sommarstuga i Göteborg

Via hemsidan Swedishcrownuniversity.se marknadsför sig Swedish Crown University som ett till synes modernt universitet med breda resurser och valmöjligheter. Med bilder föreställande öppna studentlandskap, och ett digitalt bibliotek som illustreras med en bild av Stockholms stadsbibliotek, ska locka hugade elever till lockelse till verksamheten.

I samband med att Doku besökte adressen där verksamheten var skriven uppdagades det att fastigheten bestod av ett enplanshus, likt en sommarstuga, en bit utanför Göteborg.

Hemsidan, som finns på arabiska, engelska och svenska, innehåller dessutom flera flikar som saknar detaljerad information, och det ser i stora drag ut som att man plockat bilder från Google för att skapa en målande bild av verksamhetens mål och inriktning.

Under menyn ”registration”, där studenter ska fylla i uppgifter för att söka till utbildningarna saknas vidare uppgifter helt.

Längst ner på hemsidan finner man betalningsuppgifter med kontonummer och clearingnummer. Avgifterna ska överföras i dollar, men det är fortsatt oklart exakt vad det är man betalar för. Det saknas även uppgifter gällande kostnaderna för eventuell utbildning.

Tidigare ordförande för SMF

Aktiebolaget Swedish Crown University registrerades 2021 hos Bolagsverket. Två av styrelsens ledamöter är ”universitetets” rektor, Nada Al-Obeidi och den tidigare C-politikern Mahmoud Aldebe. Enligt ett protokoll från bolagsstämman ska Nada Al-Obeidi äga samtliga aktier.

Mahmoud Aldebe är inte ett obekant namn för den politiskt insatte. Aldebe var under tidigt 00-tal en uppmärksammad röst inom svensk opinionsbildning. Han var 2006–2010 ordförande i Sveriges muslimska förbund, SMF, och utsågs 2007 till en av Sveriges 300 mäktigaste personer.

År 2006 blev Aldebe omtalad efter han riktat förslag om att anpassa Sveriges lagar till den muslimska minoritetens påstådda behov. Bland annat önskade han att muslimer skulle få betald ledighet på muslimska helgdagar, samt få några timmars ledighet på fredagar för att delta i fredagsbönen.

Oklart gällande godkännande

När Mahmoud Aldebe via sin Facebook-sida uppgav att verksamheten skulle sätta igång 2023 möttes det av kritiska röster i kommentarsfältet, som uttryckte oro om huruvida verksamhetens utbildningar verkligen ledde till en examen.

Kommentatorer bad även Mahmoud Aldebe klargöra att examina vid ”universitetet” inte var godkända av utbildningsdepartementet i Sverige – vilket innebär att de utbildningsbevis som ges ut inte har samma status som de från exempelvis Uppsala och Lunds universitet.

Aldebe besvarade kommentaren med att certifikaten är godkända i Irak och i flera andra länder och av flera arabiska och utländska universitet, samt att man var ”på väg mot erkännande från Sverige”.

Rektor Nada Alobedi anser i kommentarer till inlägget även att Swedish Crown University redan har godkänts för att inleda en studie i samband med att de första studenterna tagit examen, först då kommer svenskt godkännande eller ackreditering att erhållas.

Nada Alobedi har även uttryckt under sändningar på Youtube att verksamheten agerar med stöd av myndighetsgodkännande.

Frågan gäller dock om lärosätet har examineringstillstånd – vilket krävs för att meddela kandidat-, master- och doktorsexamen i Sverige. Är så inte fallet får verksamheten inte bedrivas och lärosätet kan föreläggas ett vite.

För att få examenstillstånd för så kallade enskilda utbildningsanordnare krävs ett godkännande av regeringens utrikesdepartement efter att Universitetskanslersämbetet, UKÄ, berett ärendet.

Via en kommentar till Doku från utbildningsdepartementet uppger man att det varken finns, eller har funnits, någon ansökan om examenstillstånd från Swedish Crown University. Inte heller UKÄ har fått in uppgifter från verksamheten.

– Vi har inte fått tillstånd från någon myndighet i Sverige än. Vi har dock fått tillstånd från andra universitet utomlands att lära ut till studenter så att de kan erhålla examen som accepteras i deras länder, inte i Sverige. Om en svensk eller icke-svensk (dvs någon som bor i ett annat land) vill erhålla examen som kommer accepteras i exempelvis Libyen, eftersom de kanske vill jobba där, så kommer vi kunna erbjuda kurser och program som accepteras i det landet, säger rektor Nada Alobedi till Doku.

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu