Facebook noscript imageArbetsförmedlingen: ”Vi fortsätter att jobba med privatiseringen”
Politik
Arbetsförmedlingen: ”Vi fortsätter att jobba med privatiseringen”
Arbetsförmedlingen fortsätter arbetet med privatisering. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Arbetsförmedlingen fortsätter arbetet med privatisering. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Frågan är om regeringen släppt Centerns idé att privatisera Arbetsförmedlingen nu när januariavtalet rivits upp. Men på Arbetsförmedlingen fortsätter arbetet med privatisering – trots brutet januariavtal.
– Vi har inte fått några nya instruktioner av regeringen, säger Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör Mikael Hvinlund.

Orsaken till att den statliga Arbetsförmedlingen, AF, skulle privatiseras var att den ansågs ha misslyckats.

Fristående aktörer ansågs vara bättre på att sköta matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare på arbetsmarknaden. I januariavtalet drev Centerpartiet därför igenom en privatisering av Arbetsförmedlingen.

Kritiken mot privatiseringstanken har gått ut på att det saknas förankring i forskningen eller beprövad erfarenhet att en privatiserad arbetsförmedling gynnar sysselsättningen. Dessutom har omorganisationen varit besvärlig att genomföra och försenats vid ett flertal tillfällen.

Enligt januariavtalet skulle Arbetsförmedlingens uppdrag skalas ner till att syssla med avtalsuppföljning och kontroll.

Mikael Hvinlund är tillförordnad generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Har privatiseringen av Arbetsförmedlingen stoppats nu när januariavtalet har fallit?

– För myndighetens del har ingenting hänt, vi har haft en regeringskris och januariavtalet finns inte kvar, men vi har inte fått några nya instruktioner av regeringen, säger Hvinlund.

– Vi fortsätter att jobba enligt myndighetens instruktion och regeringens regleringsbrev, det vill säga regeringens årliga styrning till myndigheterna. Vi har ett uppdrag att växla över till flera fristående aktörer. Det behöver inte vara privata aktörer. Det kan till exempel vara kommuner eller idéburna verksamheter.

Hur långt har privatiseringen fortskridit?

– Det är svårt att svara på. Vi har en rustnings- och matchningstjänst som heter Stöd och Matchning, STOM, som ska skötas av och upphandlas av fristående aktörer.

– I regleringsbrevet ska vi öka volymerna fristående aktörer som sköter STOM. Vi fasar ut det gamla STOM och växlar över till Kundval Rusta och Matcha, KROM.

– Nu växlar vi upp KROM-tjänsterna så att dessa blir tillgängliga i alla kommuner. Vid årsskiftet ska den gamla STOM-tjänsten vara helt utfasad.

Betyder det att kommunerna får sköta en större del av Arbetsförmedlingen?

– Vi gör en upphandling. Kommunerna kan ansöka om att bli en fristående aktör. Det är ett fåtal kommuner som sökt.

Vad går KROM ut på exakt?

– Tjänsten har flera olika delar, den kan ge stöd till den arbetslöse, matcha in denne mot arbetstillfällen, till exempel mot en utbildning. KROM kan hjälpa till med att utveckla och skriva curriculum vitae för den arbetssökande.

Har något annat inträffat vad gäller privatiseringen av arbetsförmedlingen?

– Inget nytt har inträffat.

Margaret von Platen

fakta

Arbetssökande hos Arbetsförmedlingen

639 539 personer var inskrivna som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i juni. 64 procent var arbetslösa, bland dem ingår både personer som kan ta arbete direkt och de som deltar i något arbetsmarknadspolitiskt program.