I och med de ökande drivmedelpriserna tackar allt fler arbetslösa nej till erbjudna jobb, larmar bemanningsföretag. Den höjda A-kassan är en ytterligare orsak som leder till att allt fler väljer bidrag framför jobb, rapporterar Tidningen Näringslivet.
Det senaste året har priset på bensin stigit med 42 procent och på diesel med 54 procent. De höga drivmedelpriserna gör det därmed olönsamt för en växande skara arbetstagare att ta bilen till jobbet.
– Även om det alltid funnits enskilda personer som sagt nej till jobb för att det varit för dyrt att ta sig till jobbet, så har det under det sista halvåret verkligen accelererat, säger Dan Samuelsson som är vd på rekryteringsföretaget Wikan Persona, till Tidningen Näringslivet.
Han har också märkt att fler personer sagt upp sig för att ta ett jobb som är närmare hemmet, även om det inneburit ett mindre kvalificerat jobb med lägre lön.
– I ett avlångt land som Sverige är det ganska omöjligt att alla ska jobba på sin hemort. Att en person tackar nej till ett jobb på grund av resväg är en sak, men om 100 000 människor gör det så kan det få otroligt stora konsekvenser på arbetsmarknaden, säger Samuelsson till branschtidningen.
Höjd a-kassa lockar till bidragsberoende
De höjda ersättningsnivåerna i a-kassan som infördes i början av pandemin som en krisåtgärd när arbetslösheten kraftigt steg är en annan käpp i hjulet för näringslivet. Arbetslösa tackar nu nej till jobb och nämner a-kassan som anledning.
Grundersättningen ligger nu på drygt 11 000 kronor i månaden och som högst på 26 000 kronor i månaden för dem med en ersättning baserad på inkomst.
– När a-kassan är lika hög som lönen eller att det skiljer sig för lite mellan a-kassan och en lön, så påverkar det viljan att tacka ja till ett jobb, påpekar Samuelsson.
I dagsläget ska de höjda a-kassenivåerna kvarstå till årsskiftet, men Socialdemokraterna har utlovat att de ska permanentas om partiet vinner riksdagsvalet i september.
Flertalet branscher upplever svåra problem med att rekrytera personal larmade Svenkt Näringsliv i vintras. Det finns gott om jobb i byggsektorn, hotell, restaurang och besöksnäringen...
– Att då arbetsföra människor tackar nej och i stället får a-kassa är inte bra för Sverige. Det handlar inte om att de löner vi erbjuder är låga utan de flesta av de arbeten vi erbjuder har relativt höga löner. Hur situationen ser ut i branscher som har lägre löner än de vi erbjuder, vågar jag bara ana, säger Samuelsson till TN.
Läs även: Matchningsgapet mellan företag och arbetslösa fortsatt högt