Facebook noscript imageArbetslösheten sjunker – återhämtningen släpar efter i Stockholm, Uppsala
Nyheter
Arbetslösheten sjunker – återhämtningen släpar efter i Stockholm, Uppsala
Arbetslösheten i norr sjunker. Foto: Hasse Holmberg / TT
Arbetslösheten i norr sjunker. Foto: Hasse Holmberg / TT

Arbetslösheten fortsätter att sjunka. I norra Sverige har arbetslösheten aldrig varit lägre. Återhämtningen i Stockholm- och Uppsalaregionen går segare.

Arbetslösheten sjönk till 6,8 procent i april, jämfört med 7 procent i mars. Det motsvarar drygt 81 000 personer som kommit i arbete, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten har minskat i samtliga län, med Jämtlands, Norrbottens samt Västerbottens län i täten. Däremot släpar återhämtningen i Uppsala och Stockholms län efter.

– De tre länen i norr som nu har en rekordlåg arbetslöshet [lägst i Västerbotten med 4,6 procent] har gjort stora investeringar i bland annat industrin på senare år. Stockholm och Uppsala har en stor privat tjänstesektor som drabbades hårt av pandemin och där har återhämtningen inte gått lika snabbt, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef vid Arbetsförmedlingen.

Stockholms handelskammare varnar på sin hemsida att huvudstaden i dagsläget har en stor kompetensbrist, kombinerat med en hög arbetslöshet och en växande långtidsarbetslöshet – fler än 60 000 individer. De förespråkar därför fler incitament för att jobba, som ett bidragstak för a-kassan, sänkt inkomstskatt och fler subventionerade jobb.

Långtidsarbetslösheten stabiliserar sig på rekordnivå

Samtidigt som arbetslösheten generellt sjunker har drygt hälften, 47 procent av de arbetslösa, sökt jobb i mer än ett år och klassas därmed som långtidsarbetslösa.

Av de 170 000 personer som sökt jobb i mer än ett år är 63 procent födda utanför landets gränser. Av de 99 000 personer som sökt jobb i mer än två år är knappt två tredjedelar utlandsfödda. Värst är situationen för de som är födda utanför EU:s gränser.

”Många av våra arbetssökande har en kort utbildning [ingen gymnasieutbildning] och en svag anknytning till arbetsmarknaden där det nu framför allt handlar om grundutbildningar samt kunskaper i svenska för att öka jobbchanserna”, säger myndighetens generaldirektör Maria Mindhammar i den senaste lägesrapporten som släpptes i december.

Läs även: Arbetsförmedlingens larm: Tudelningen av arbetsmarknaden bara ökar

Dorothée Enskog