Facebook noscript imageArpi: Den här frågan kommer att kosta Moderaterna
Politik
Arpi: Den här frågan kommer att kosta Moderaterna
Ivar Arpi tror inte frågan om könstillhörighet kommer att glömmas bort av väljarna. Delar av Moderaternas partistyrelse till höger. Foto: Carl-Olof Zimmerman/Pontus Lundahl/TT
Ivar Arpi tror inte frågan om könstillhörighet kommer att glömmas bort av väljarna. Delar av Moderaternas partistyrelse till höger. Foto: Carl-Olof Zimmerman/Pontus Lundahl/TT

Väljarna kommer inte att glömma bort frågan om ny könstillhörighetslag där minderåriga kommer att kunna byta juridiskt kön. Det säger opinionsjournalisten Ivar Arpi, ansvarig utgivare för En rak höger. Partierna som driver på löper stor risk att förlora stöd. – Det här kommer vara en fråga som kommer att kosta dem, säger Arpi.

– [Moderaterna tänker att] väljarna kommer att glömma av det här lagom till nästa val. Så det kommer inte att straffa sig. Att det kommer bara vara någon bloggare eller poddare ute i etern som kommer att fortsätta tjata om den här frågan. [De tänker sig att] det kommer att vara glömt, säger Ivar Arpi, som driver sajten En rak höger, på ett Oikosseminarium om den nya könstillhörighetslagen.

Men så kommer det inte att bli säger Arpi. Han säger att frågan om könstillhörighetslagen kommer att kosta för Moderaterna.

– Inte för att den här enskilda lagen är så hemsk eller så långtgående. Men det här är ju inte en enskild lag, säger Ivar Arpi.

Han vänder sig mot dem som tycker att lagen är en balanserad kompromiss. Enligt Ivar Arpi är könstillhörighetslagen, som ska ge ungdomar från 16 års ålder rätt att byta ”juridiskt kön”, bara en del av en större ideologi.

– Det är en del av något som trycks in på en massa ställen. Det går in i Skolverkets policy som riktar sig till barn. Du måste rikta sig till barn enligt den här ideologin. Du måste börja tidigt. Du måste [enligt den här ideologin] få människor att tänka över de här sakerna så tidigt som möjligt, säger Ivar Arpi.

Han utvecklar i en intervju med Bulletin.

– Man kan kalla det för en könsideologi eller genusideologi som vill omdefiniera vad det innebär att vara människa. Det [är en ideologi] som handlar om att bryta ner maktstrukturer.

Motstånd från både höger och vänster

Inom regeringsunderlaget är både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kraftigt emot. Men motståndet finns både till vänster och höger.

onsdagen gick socialdemokratiska veteranerna Annika Strandhäll, Margot Wallström och Margareta Winberg ut i en gemensam debattartikel tillsammans med både höger- och vänsterprofilerade debattörer, politiker och forskare och sade nej till den nya könstillhörighetslagen.

– Det kan vara så att den här lagen ändå kommer att drivas igenom. Men det här är starten på någonting. En mobilisering som kommer lite sent. Men om man ska vara hoppfull är det så att ett motstånd mobiliseras inom Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna. KD och SD är redan ute på banan, säger Ivar Arpi.

– Det är en ideologi som undergräver det traditionella jämställdhetsarbetet vilket också är anledningen till att en sån som Annika Strandhäll och andra plötsligt inser ”Oj, vänta lite, jag är ju feminist”. Grunden för deras politiska engagemang försvinner i och med den här ideologin, säger Ivar Arpi.

Risk för underskattning

Han tror att Moderaterna kan ha underskattat hur stor frågan är, och hur många som har en klar uppfattning.

– Det kan vara så att om du är politiker och lever och andas, hela din värld är Stockholms innerstad, så tror du att det här är en liten fråga som inte så många bryr sig om eller känner till. Men de har fel. Det här är något som vanligt folk skojar om. Det här är något som gemene man tycker är absurt och som trycks ner i halsen på folk. Och vi kommer att kräkas upp det på valdagen, säger Ivar Arpi.

Pelle Zackrisson

fakta

Lagförslaget om könstillhörighet

• Det nya lagförslaget ska göra det enklare att byta juridiskt kön. Åldersgränsen sänks från 18 till 16 år. Med målsmans intygande under 18 år.

• Kravet på könsdysforidiagnos slopas. Det ska räcka med en ”vårdkontakt”.

• Det ska räcka med en ”förenklad prövning” (enkel medicinsk utredning, i praktiken ett läkarsamtal) för att en person som har fyllt 16 år ska kunna få könet ändrar i folkbokföringen.

Den nya lagen vill också slopa kravet på tillstånd från Socialstyrelsen för att genomföra kirurgiska ingrepp. Även fortsättningsvis är åldersgränsen för kirurgi 18 år. För att operera bort könskörtlarna krävs ”synnerliga skäl” om personen är under 23 år.

Riksdagen ska rösta om lagförslaget 17 april.