Facebook noscript imageAttackerande schimpanser dödade gorillor
Vetenskap
Attackerande schimpanser dödade gorillor
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Foto: David J. Phillip/AP/TT

Forskare har vid två tillfällen observerat hur större grupper av schimpanser attackerat betydligt mindre grupper av gorillor i en nationalpark i Gabon. Vid båda tillfällena omkom en gorillaunge och den ena ungen åts till stor del upp av en schimpanshona. Att schimpanser dödar gorillor är ett fenomen som inte observerats tidigare.

Det är välkänt att schimpanser ibland attackerar och dödar schimpanser från angränsande grupper. Detta sker ofta i samband med att hanar patrullerar och utforskar territoriella gränser och schimpanserna som attackerar är normalt numerärt överlägsna. Trots att schimpanser och gorillor ofta lever i samma områden och delvis konkurrerar om samma föda så har motsvarande attacker på gorillor inte observerats.

En ny studie publicerade i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports dokumenterar för första gången schimpansattacker på gorillor med dödlig utgång. Attackerna ägde rum i nationalparken Loango i Gabon vid två separata tillfällen under 2019. Båda gångerna stötte en grupp på 27 schimpanser på betydligt mindre grupper av gorillor bestående av fem respektive sju individer och med bara en fullvuxen hane.

Den första attacken tycks ha börjat med verbala aggressioner från schimpansernas sida, innan gorillahannen attackerade och allvarligt skadade en schimpanshona. Därefter attackerade nio schimpanshanar och minst en hona gorillahannen, innan gorillorna drogs sig tillbaka något och lämnade kvar en skadade unge som snart dog.

I den andra attacken stötte schimpanserna på en grupp gorillor i några träd. De flesta schimpanserna klättrade upp i näraliggande träd, men några hanar stannade kvar på marken. Efter ett tag valde gorillahannen att lämna platsen. Kort därefter lyckades även en gorillahona som bar på en unge att fly. Forskarna observerade hur schimpanserna försökte slita ungen ifrån henne. En andra gorillahona som bar på en mindre unge blev förföljd och attackerad när hon försökte ta sig därifrån. I det här fallet måste schimpanserna ha lyckats att slita ungen ifrån gorillahonan, för när hon till slut lyckades fly så höll en schimpans i den döda ungen vars inälvor delvis hängde ut. Forskarna kunde även observera hur några schimpanser, och framför allt en hona, åt den döda gorillaungen.

Även om forskarna inte kan förklara beteendet så lutar de åt att attackerna har att göra med konkurrens om föda. Attackerna inträffade under en tid av året då det är relativt ont om föda. Dessutom skedde båda attackerna i samband med att en numerärt överlägsen grupp av schimpanser patrullerade och utforskade territoriella gränser. Något som liknar det mönster som sedan tidigare är känt för våld mellan olika grupper av schimpanser.

Två korta (18 och 20 sekunder långa) filmer från attackerna kan ses här.

Läs även: Studie: Narcissister är något mer aggressiva

Läs även: Lev hårt, dö ung? Dominanta babianhanar åldras snabbare

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!