67 ledamöter från Tories och skotska nationalistpartiet SNP i Storbritannien har lämnat in en misstroendeförklaring mot underhusets talman Lindsay Hoyle. Krav om Hoyles avgång har intensifierats efter att han inte ordnade omröstning för en motion från SNP.
Brittiska underhusets talman Lindsay Hoyle har mötts med avgångskrav efter att han anklagats för att vara partipolitisk i sin talmansroll. Hoyle som tillhör socialdemokratiska partiet Labour, beviljade en omröstning av partiets förslag om eldupphör i Gaza.
Genom Hoyles agerande kunde parlamentsledamöter från Labour rösta om eldupphör utan att behöva rösta för det skotska nationalistpartiet SNP:s motion, vilket begränsade en potentiell revolt inom Labour enligt BBC.
Lämnade i protest
SNP hade lagt fram en motion om eldupphör som bland annat krävde ett slut på den ”kollektiva bestraffningen av det palestinska folket”. Labour som har ändrat sig i Israel-Palestinafrågan lade i stället fram en motion om att kräva omedelbart eldupphör men med tillägget att Israel inte kan förväntas sluta strida om Hamas fortsätter.
Lindsay Hoyle bröt politisk tradition i Storbritannien genom att tillåta omröstning av Labours motion utan att föreslå något liknande för SNP:s motion. Det konservativa Toriepartiet protesterade då mot Hoyles agerande och Labours motion vann.
Ledamöter från Tories och SNP lämnade underhuset i protest. Hoyle, som har bett om ursäkt för sitt agerande, hävdar att han tog beslutet av säkerhetsskäl samt att han ville ge alla ledamöter en chans att rösta på ”det bredaste utbudet av påståenden”.
Gemensam misstroendeförklaring
67 ledamöter från Tories och SNP har gjort gemensam sak genom att lämna in en misstroendeförklaring mot Hoyle. Under en debatt i underhuset om Hoyles agerande kritiserades han av flera ledamöter men försvarades också av flera konservativa politiker.
Premiärminister Rishi Sunak har sagt att Hoyles agerande var fel men att talmannen trots allt bett om ursäkt. Enligt The Guardian hävdar regeringskällor att det inte funnits några planer på att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot Hoyle.
– Vad som hände i underhuset är väldigt oroande. Det verkar som att de vanliga processerna som underhuset arbetar efter ändrades. Som jag förstår det har talmannen däremot bett om ursäkt och sagt att han ska reflektera över vad som hände, säger Rishi Sunak till The Guardian.