Regeringen vill utöka kontrollen av personer som innehar eller hanterar civila sprängämnen.
– Olämpliga personer ska inte få hantera sprängämnen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).
Regeringen lägger nu fram ett nytt lagförslag med åtgärder mot den illegala användningen av civila sprängmedel.
Syftet är att förhindra att sprängämnen hamnar hos kriminella och därmed minska kriminella sprängningar ute i samhället. Förra året polisanmäldes 215 kriminella sprängningar. Det kan jämföras med 257 år 2019 och 162 år 2018.
– Väldigt höga nivåer fortsatt, dock innebär det en liten minskning, men jag vill inte ta ut någon vändning ännu, säger Mikael Damberg på en pressträff.
Lagförslaget innebär att lämplighetsprövning ska göras inte bara av den som söker tillstånd och av föreståndaren, det vill säga den person som ansvarar för hanteringen av sprängämnen. Även personer som hanterar sprängämnena ska lämplighetsprövas.
– Det är viktigt för att säkerställa att sprängämnen inte hamnar i orätta händer, säger Damberg.
Om det är ett företag som söker tillstånd ska lämplighetsprövningen göras på de personer som har betydande inflytande över företaget, som vd och styrelseledamöter.
I lagrådsremissen föreslås också skärpta krav på hur lämplighetsprövningen ska utföras, tydligare begränsningar i vissa tillstånds giltighetstid, ökade möjligheter att återkalla tillstånd och utökade krav på hur sprängämnen förvaras.
På en fråga om det finns statistik som visar att civila sprängmedel används i högre utsträckning av kriminella svarar Mikael Damberg att han har fått information från polisen om att det är så, men han kan inte hänvisa till några konkreta siffror.
Lagskärpningarna är tänkta att träda i kraft 1 augusti 2021.
TEXT: TT och Nyhetsredaktionen