Facebook noscript imageBedrägerier hinner preskriberas innan de utreds
Nyheter
Bedrägerier hinner preskriberas innan de utreds
Ärenden läggs på hög på polisens bedrägerienhet i Stockholm. Foto: Maja Suslin//TT och Drago Prvulovic/TT
Ärenden läggs på hög på polisens bedrägerienhet i Stockholm. Foto: Maja Suslin//TT och Drago Prvulovic/TT

Polisens bedrägerisektion i Stockholm är så överbelastad att ärenden med flera år på nacken inte ens har börjat utredas. Ärendebalanserna är så stora att polisen just nu arbetar med fem år gamla ärenden, vilket motsvarar preskriptionstiden för bedrägeri.
– Det är kusligt, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, till Bulletin.

Polisens bedrägerisektion i region Stockholm arbetar fortfarande med ärenden från 2017. Preskriptionstiden för bedrägeri ”av normalgraden” är fem år, vilket innebär att misstänkta brott riskerar att preskriberas innan de ens har hunnit granskas.

Under första halvåret 2022 anmäldes 90 311 bedrägeribrott i Sverige, vilket är en ökning med 26 procent på tio år, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Enligt Polisens hemsida om bedrägeribrott framgår att det är viktigt att säkra skriftlig bevisning och att målsäganden och eventuella vittnen förhörs tidigt i utredningen. Många brott är it-relaterade och svåra att utreda. Det är inte ovanligt att gärningspersoner begår många liknande brott.

Per Wedsmark arbetar med bedrägerier och välfärdsbrottslighet vid bedrägerisektionen i Stockholm. Han vittnar om att situationen är mycket ansträngd och att det råder brist på personal.

– Vi utreder just nu ärenden från 2017 och 2018, säger Per Wedsmark till Bulletin.

”Kusligt”

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och ofta anlitad rättsexpert, säger till Bulletin att bedrägerier i allmänhet är väldigt krävande att utreda. Enligt Alhem har bedrägeribrotten behandlats styvmoderligt under en lång tid inom polisen. Hade det rört sig om till exempel misshandel, som är lättare att utreda, hade det prioriterats högre och gått betydligt fortare.

– Det är fullständigt kusligt att vi hamnat i denna situation. Värst är det för de personer som inte får gehör för att ha ansträngt sig och gjort en anmälan, säger Alhem.

Alhem menar att bevisläget allvarligt kan försämras ju längre tiden går och gärningspersonerna kan fortsätta sin bedrägerikarriär. Han vill understryka att inte de enskilda polisutredarna ska lastas för situationen. De är helt enkelt för få, säger han.

– Så här får det inte vara. Det finns finns risk för att ärendena hinner preskriberas innan de ens hunnit granskas.

Läs även: Polisen blev inlåsta i sin Tesla under jakt

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu