Miljöhänsyn och lägre priser gör att många väljer att köpa dator eller telefon i andra hand. Marknaden för rekonditionerad elektronik, där att varan är testad, uppdaterad och reparerad, växer starkt.
Intresset för att köpa elektronik i andra hand växer och det gör branschen också. Marcus Haglund som är Nordenchef på nystartade Refurbee har jobbat med konsumentelektronik i åtta år.
– När jag började fanns det inte ett företag som handlade med begagnad elektronik. Nu är det nästan som om marknaden suktar efter det här. Folk har fått bättre koll och inblick i varför man ska köpa begagnat.
Swappie som grundades i Finland 2016 upplever samma sak.
– Speciellt i Sverige har intresset bara ökat – det ser vi jättetydligt. 2021 gjorde vi en undersökning med Novus som visade att 90 procent av svenskarna har hållbarhetstänk när de köper saker och två av tre kan tänka sig att köpa rekonditionerad elektronik, berättar Sverigechefen Fanny Nyman.
Några tvekar
Medvetenheten om elektronikens miljöpåverkan är en faktor som väger tungt bland dem som köper begagnat. Att det finns pengar att spara på att inte köpa den senaste modellen lockar också. Men osäkerheten kring vad man får för pengarna får också många att tveka.
Henric Jonsson, vägledare på Konsumentverkets tjänst Hallå konsument, understryker att konsumentköplagen gäller när man handlar av ett företag även om man köper begagnat. Trots det tycker han att man kan vara lite extra uppmärksam.
– Vad är det man köper? Står det att den är rekonditionerad, har man till exempel bytt batteri? Man har ingen undersökningsplikt när man köper av ett företag, men ska ändå ha i åtanke att man köper en begagnad produkt.
– Och det är aldrig fel att kolla upp ett företag man aldrig handlat från förr.
Henric Jonsson tycker också att det kan vara klokt att ta reda på hur garantin ser ut.
– Garantier är inte lagstadgade och det är inte säkert att man har garanti från tillverkaren när man köper begagnat. Därför är det viktigt att läsa företagets garantivillkor.
Marcus Haglund ger rådet att tänka efter vad det är man är ute efter innan man köper. Hur länge ska man exempelvis ha telefonen och vad ska man ha den till? Vilka funktioner är viktiga?
Graderar skick
Både Refurbee och Swappie understryker att man noggrant går igenom de produkter man får in innan man säljer dem vidare.
– Vi har en teknisk process i 52 steg där vi går igenom varje del. Telefonerna vi säljer är rekonditionerade vilket innebär att de är fullt testade, uppdaterade och, om det behövs, reparerade, säger Fanny Nyman.
Produkterna som säljs är i flera skick, graderade från slitet eller okej skick till nyskick.
Telefonerna som säljs av Swappie har man köpt in från privatpersoner eller företag. Refurbee samarbetar med ett danskt reparationsföretag.
– Vi jobbar bara med elektronik som annars skulle slängas. Vi får lådor fulla med moderna produkter som av nonsensanledningar ska kasseras av tillverkarna. Allting vi säljer har vi räddat.
De stora företagen kan vara njugga med att tillhandahålla reservdelar till reparatörer som inte är auktoriserade. Swappie har inte upplevt några sådana problem, dessutom är man delvis självförsörjande med reservdelar.
– Eftersom vi återvinner och återanvänder har vi tillgång till reservdelar på det sättet. Vi slänger ingenting som går att använda, säger Fanny Nyman.
Men även om det går att få tag i originaldelar och högkvalitativa kopior finns det också delar som är så dyra att det inte lönar sig att reparera, förklarar Marcus Haglund.
– Ta till exempel Samsung S7. En sådan hade vi kunnat sälja för 2 000–2 500, men skärmen kostar 2 000. Det finns ingen ekonomi i det.
Svårt med mjukvara
Mjukvaran är svårare. Förr eller senare har den passerat ett bäst före-datum där man inte längre kan uppdatera.
Hos Swappie har man dragit en gräns vid Iphone 7.
– Det finns ingenting vi kan göra för att påverka mjukvaran, säger Marcus Haglund, som inte tycker att det ska avskräcka någon från att köpa en äldre telefon om man inte behöver en massa appar som kräver uppdatering.
Bank-ID har man ofta stöd för långt bak och till exempel Facebook finns i flera tredjevärldsländer och har bra stöd.
Läs även: Brist på nya mobiltelefoner