I Sverige röstar riksdagen på onsdagen om en ny könstillhörighetslag som ska snabba på för personer att ”byta kön” med hjälp av hormoner och kirurgi. I Belgien och Nederländerna går man i motsatt riktning efter en uppmärksammad brittisk rapport om unga med könsdysfori.
Det är en slutrapport av doktor Hilary Cass för den brittiska offentliga sjukvårdsmyndigheten NHS som fått läkare i Belgien och Nederländerna att tänka om när det gäller att skriva ut könshormoner och ”pubertetsblockerare” till personer under 18 år.
”Enligt vår åsikt behöver Belgien reformera könsvård för barn och minderåriga och följa Sveriges och Finlands exempel där hormoner ses som ett sista alternativ”, skriver tre belgiska barnläkare och psykiatriker i en rapport.
I Sverige slutade läkare att ge hormoner till barn och minderåriga för några år sedan. RFSL och Moderaternas HBT-sektion Öppna Moderater protesterade då med en gemensam debattartikel.
Statistik från Storbritannien och Nederländerna visar att mer än 95 procent av de som inleder hormonbehandling fullföljer med könskirurgi, enligt en annan, nederländsk, rapport från tre forskare.
”När unga med könsdysfori går igenom sin naturliga pubertet är det bara 15 procent som har kvar [känslan av att vara i fel kön efter genomgången pubertet]”, skriver de tre forskarna.
Den nya könstillhörighetslagen som beslutas om i riksdagen kommer att göra det enklare att få hormoner och göra könskorrigerande kirurgi för myndiga. Det innebär också att 16-åringar kommer att få byta juridiskt kön med målsmans intyg.