Den belgiska staden Mechelen, strax norr om Bryssel var runt millenieskiftet ett otryggt område med gängkrig och dödsskjutningar. På 20 år har staden lyckats vända på utvecklingen och är i dag en populär stad att bo i.
Övervakningskameror, förhöjd polistäthet, nolltolerens mot brott, och en ren och städad stad är receptet på framgång, enligt stadens borgmästare Bart Somers.
– Om människorna känner sig otrygga kommer de alltid att klandra politikerna och misstro dem, säger han i en intervju till TV4.
Mechelen i norra Belgien var för tjugo år sedan en brottstyngd stad, präglad av gängskjutningar, inbrott, rån och organiserad brottslighet.
I staden bor människor från cirka 125 olika länder, vilket gör den till en av Europas mest mångkulturella städer.
I ett reportage av TV4 intervjuas stadens borgmästare Bart Somers som också är regionminister i Flandern. Han har arbetat mot kriminalitet och segregation i över tjugo år.
– Alla var arga. Arga på politikerna, på varandra. Givetvis pekade man ut orsaken till otryggheten i staden på den stora och snabba invandringen.
Satte in en rad åtgärder
Bart Somers satte in ett rejält åtgärdspaket och anställde fler poliser, såg till att staden installerade fler övervakningskameror, införde nolltolerens mot brott och införde policyn att alltid hålla staden ren och städad.
– För att få tillbaka tilliten var vi tvungna att skapa trygghet.
Andra åtgärder har varit av social karaktär och syftat till att få alla invånare att känna sig som Mechelenbor.
– När någon ser sig som en del av samhället, blir det svårare att gå till angrepp mot det. För tillhör man något är man mindre benägen att uppföra sig illa, men då måste staden vara öppen för det. Vi insåg till slut att vi måste integreras, säger Bart Somers.