Toppen, fruktansvärt eller vanesak? Åsikterna var många när skatten på platspåsar infördes i maj 2020. Då var det Liberalerna som var starkt drivande i frågan när man ingick i januariavtalet, och nu är det Liberalerna som ställer sig bakom beslutet att slopa skatten. Samtidigt riktar Miljöpartiet kritik mot beslutet och menar att det är tydligt vilket parti det är som styr frågan.
När beskedet kom om att införa skatt på platspåsar höjdes rösterna i alla möjliga läger. Skatten, som höjde priset på en plastpåse från cirka tre kronor till sju kronor, fick många att ställa sig frågan om det verkligen var värt att köpa platskasse i stället för den betydligt billigare papperspåsen. Andra var irriterade över den ständiga frågan om att ”köpa till en kasse”. År 2020 infördes skatten, och tre år senare har regeringen beslutat att den ska bort.
Regeringen väljer nu att slopa eller sänka skatten kraftigt på plastpåsar, meddelar samarbetspartiet Sverigedemokraterna.
– Folk stör sig på den här, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson, Oscar Sjöstedt till TT.
Den 1 januari 2024 kan plastpåseskatten därmed vara ett minne blott.
– Med mindre att inte någon bryter mot överenskommelsen, så kommer den, som det är skrivet, att avskaffas eller kraftigt sänkas till januari 2024, säger Sjöstedt.
Genomgående motståndare
Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har sedan införandet 2020 varit stora motståndare till plastpåseskatten och krävt att den ska tas bort. I höstas, när den nya regeringen presenterade sin budget, fanns skatten dock kvar.
Men i vårändringsbudgeten, som presenteras måndagen den 17 april, remitteras förslaget om att avskaffa eller kraftigt sänka skatten till nästa år.
– Det är en olägenhet för vanliga människor och folk stör sig på den här. Det är heller inget bra inslag i den ekonomiska politiken, säger Oscar Sjöstedt.
Enligt Sjöstedt kommer det kosta staten cirka 500 miljoner kronor att ta bort skatten.
EU-direktiven: ”Inte ett problem i Sverige”
Plastpåseskatten kom som förslag från Liberalerna under tiden man ingick i januariavtalet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Även Kristdemokraterna röstade för skatten.
Liberalerna valde cirka ett år senare att backa från förslaget och menade att den varit ”ett misslyckande” i budgetmotionen.
Bakom skatten ligger EU-direktivet om att förbrukningen av plastkassar ska reduceras till 40 stycken per person och år senast 2025. Detta för att minska nedskräpningen i naturen och haven.
Sjöstedt kan dock inte svara på om Sverige nu beräknas klara det målet.
– Min bild är att folk köper sådana här rullar av avfallspåsar i stället som kommer från Kina eller någonting, säger Sjöstedt och fortsätter:
– Problematiken med plast är om man kastar sina påsar i naturen – och jag känner ingen som gör det. Plast finns i naturen, men det är inte ett problem i Sverige, för vi gör inte på det sättet.
MP: Sverigedemokraterna styr frågan
Trots att Miljöpartiet inte var initiativtagare för att få igenom skatten från första början reagerar på beslutet. Partiets ekonomisk-politiske talesperson, Janine Alm Ericson, undrar hur regeringspartierna kommer kompensera för slopningen av skatten.
– Vi har ju sett att den här skatten gett de resultat som den var ämnad att göra, nämligen att minska engångsplast. För oss blir det nu intressant att de var regeringen presenterar i stället för att kompensera för detta, säger Janine Alm Ericson till Aftonbladet.
Hon riktar samtidigt en känga mot regeringen, där hon menar att det är genomskinligt vilka det faktiskt är som styr i frågan.
– Det visar igen vilka som styr klimat- och miljöpolitiken, det är Sverigedemokraterna, säger Ericson.
Läs även: Polis allvarligt skadad efter frontalkrock - opereras akut