Facebook noscript imageBiden: Ser fram emot att välkomna Sverige
Nato
Biden: Ser fram emot att välkomna Sverige
USA:s president Joe Biden glädjer sig åt att president Erdogan gett klartecken för Sverige i Nato. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
USA:s president Joe Biden glädjer sig åt att president Erdogan gett klartecken för Sverige i Nato. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Igår gav Turkiet grönt ljus till Sverige och Ungern följde efter. Nu väntas bara de praktiska bitarna, som röstning i respektive parlament och sedan är Sverige med i Nato. Den amerikanske presidenten Joe Biden sade i ett uttalande angående beskedet att han “ser fram emot” att välkomna Sverige i säkerhetsalliansen.

Under gårdagen blev det klart att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ger grönt ljus för det turkiska parlamentet att godkänna Sveriges Natoansökan. Den amerikanske presidenten Joe Biden säger i ett uttalande angående gårdagens besked:

– Jag ser fram emot att välkomna statsminister Kristersson och Sverige som vår 32:a NATO-allierade, säger Biden.

Han säger vidare att USA är ”redo att arbeta med president Erdoğan och Turkiet för att stärka försvaret” i det euroatlantiska området.

Reaktioner

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att ratificeringen kommer att ske inom en snar framtid.

– Vi har en överenskommelse: Sverige kommer att gå med i Nato. Efter förhandlingar med Turkiet kommer ratificeringen att ske så snart som möjligt. Detta kommer att stärka både Sveriges säkerhet och Nato som helhet. En bra och historisk dag, skriver försvarsministern.

Finlands statsminister Petteri Orpo skriver på Twitter:

– Turkiet har meddelat sin avsikt att ratificera Sveriges Natomedlemskap så snabbt som möjligt. Jag är glad att man har hittat en överenskommelse. En fin nyhet för Nordens och hela Europas framtid, säger den finska statsministern.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak skriver på Twitter att det är ett historiskt ögonblick.

– Det är ett historiskt ögonblick för Nato som gör oss alla säkrare. Sverige, vi ser fram emot att välkomna er in i alliansen, skriver Storbritanniens premiärminister.

Läs även: Hjort: Natomedlemskapet är en stor framgång

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.