Facebook noscript imageBidragsförening vill se etnisk kvotering till riksdagslistor
Nyheter
Bidragsförening vill se etnisk kvotering till riksdagslistor
Bidragspengar till förening som vill se etnisk kvotering. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter ansvarar för civilsamhällesfrågor. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Bidragspengar till förening som vill se etnisk kvotering. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter ansvarar för civilsamhällesfrågor. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT

Den etniska föreningen Immigranternas Riksförbund vill att invandrare kvoteras in till riksdagslistor i proportion till den invandrade gruppen i befolkningen. Föreningen beviljades nyligen statsbidrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, på cirka 400 000 kronor för 2022.

MUCF delar varje år ut statsbidrag till olika etniska föreningar i syfte att stärka organisationers verksamheter kring kultur, språk, identitet och delaktighet i samhället.

– Bidraget ges övervägande till föreningar som har medlemmar med utländsk bakgrund, säger Marie Pettersson Hallberg, chef för avdelningen för statsbidrag på MUCF i ett pressmeddelande den 13 januari.

19 miljoner kronor tilldelades etniska organisationer för 2022, där 43 av 56 organisationer som sökt bidrag fick bifall.

En av organisationerna som beviljades bidrag var Immigranternas Riksförbund, IRF, som bildades 1973. IRF samlar olika invandrarföreningar i Sverige och verkar för invandrares intressen. IRF säger sig vara ett politiskt och religiöst obundet förbund som vill motverka rasism och diskriminering.

Förbundet skriver i sitt invandrarpolitiska program att man vill att partierna kvoterar in invandrare.

”De svenska partierna bör arbeta för att i sina listor ha invandrare på valbar plats i proportion till väljarkåren. Detta gäller i ännu högre grad kommun och landsting, där alla invandrare efter tre år i Sverige har rätt att rösta”, skriver föreningen.

Till offentliga myndigheter och samhällsorgan kräver man invandrarrepresentation där det finns intressegrupper. Man anger Sveriges Radio, Kulturrådet och Statens ungdomsråd som några exempel.

Bulletin har sökt kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) för en kommentar.

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu