Facebook noscript imageSampo säljer stort i Nordea
Ekonomi
Sampo säljer stort i Nordea
Björn Wahlroos är ordförande i Sampo.
Foto: Joakim Goksör/TT.
Björn Wahlroos är ordförande i Sampo. Foto: Joakim Goksör/TT.

Nordeas största ägare, finländska Sampo, planerar att sälja det mesta av sina aktier i den nordiska bankjätten.

Sampo är ingen långsiktig investerare i bankverksamhet, säger Sampochefen Torbjörn Magnusson.

Sampo ska väsentligt minska innehavet av Nordea-aktier under kommande 18 månader, är beskedet.

Enligt Sampochefen Torbjörn Magnusson, som inför årsstämman i vår har nominerats till ännu ett år som ordförande i Nordeas styrelse, ska detta tolkas som att Sampo vill sälja det mesta av Nordeainnehavet.

Klart mer än hälften, säger han.

Renodlar verksamheten

Sampos besked i Nordea-frågan kommer i samband med en digital kapitalmarknadsdag, där finanskonglomeratet presenterar en ny strategi för renodling av verksamheten. Fokus är framöver på den nordiska försäkringsmarknaden — med bland annat If och Top Danmark — och det nyligen förvärvade brittiska försäkringsbolaget Hastings.

Sampo inför även flera nya finansiella mål för verksamheten.

Nordea-aktien pendlar kring nollstrecket efter beskedet, medan Sampo-aktien stiger 1,6 procent.

Att minska innehavet i Nordea handlar, enligt Magnusson, om att maximera värdet för Sampos ägare. Förutom pengar för aktierna innebär det minskade Nordea-innehavet lägre marknadsrisker och kapitalkrav, vilket frigör kapital.

Resonemanget återspeglar påtryckningar från bland annat aktivistfonden Elliot Advisors, som sedan en tid drivit en kampanj för att få Sampo att dumpa Nordea-innehavet – som i runda slängar är värt cirka 50 miljarder kronor.

Sampo handlas till rabatt

Värdeökningen på tillgångarna för Sampos ägare av en försäljning av bankverksamheten beräknas, enligt Elliot Advisors, att uppgå till hela 8 miljarder euro (motsvarande drygt 80 miljarder kronor).

Analysen bygger på att Sampo-aktien i dagsläget handlas med rabatt jämfört med vad bolagets tillgångar är värda, ett vanligt fenomen i ägarbolag med spretiga innehav.

En spekulation på marknaden inför kapitalmarknadsdagen har varit att det statliga finländska holdingbolaget Solidium, i dag bland annat storägare i Sampo, ska köpa över Sampos Nordea-aktier. En annan att Sampo helt enkelt delar ut innehavet i Nordea till sina ägare – där just Solidium är störst.

Enligt Torbjörn Magnusson är tillvägagångssättet ännu inte spikat.

Vi håller alla våra valmöjligheter öppna, säger han och tillägger att det kommer avgöras av vad som skapar mest värde för Sampos ägare.

Den Stockholmsbaserade aktivistfonden Cevian Capitals syn på sitt Nordea-innehav förändras inte av beskedet från Sampo, enligt grundaren och vd:n Christer Gardell.

”Vi tar ett aktivt ägaransvar i Nordea, med eller utan Sampo”, skriver han i en kommentar till TT.

Inte beroende av Sampo

Enligt Gardell är Nordeas ”förbättringsresa” inte beroende av om Sampo är investerare eller inte.

”Den drivs av en stark vd (Frank Vang-Jensen) och en ledning/styrelse som till stora delar bytts ut under de senaste två åren”, skriver Gardell.

Han vill inte uttala sig om Cevian är intresserat av att köpa något av det Nordea-innehav som Sampo nu placerat på sin säljlista.

”Vi kommenterar aldrig våra köp- och säljintentioner, men jag kan konstatera att Nordeas värdering är mycket attraktiv både i absoluta och relativa tal.”

Joakim Goksör/TT
 

Fakta: Sampo störst bland Nordeas ägare

Nordea-aktien är en av de tunga vinnarna på Helsingforsbörsen hittills i år, med ett kurslyft på 14 procent sedan årsskiftet. Därmed har kursraset på 11 procent under 2020 återhämtats.

Här är Nordeas tio största ägare, enligt Nordeas senaste uppdatering från slutet av januari:

Sampo 15,9 procent

Blackrock 5,0 procent*

Cevian Capital 4,4 procent

Nordea 3,9 procent

Alecta 2,7 procent

Vanguard 2,4 procent

Swedbank Robur 1,6 procent

Nordea fonder 1,2 procent

Norska oljefonden 1,1 procent

Varma Mutual Pension Insurance 1,1 procent

*Blackrock meddelade den 23 februari att man minskat innehavet till under 5 procent.

Källa: Nordea, Refinitiv

Sammanställning av TT

TT Nyheter