Facebook noscript imageBlågula blocket på turné till kärnkraftverk: L splittrade
Blågula blocket på turné till kärnkraftverk: L splittrade
Oppositionen kommer att besöka kärnkraftverk för att visa att de har gemensamma svar. Foto: Alex Ljungdahl/TT
Oppositionen kommer att besöka kärnkraftverk för att visa att de har gemensamma svar. Foto: Alex Ljungdahl/TT

Oppositionen gör en gemensam turné till kärnkraftverken för att visa att de har ett gemensamt svar på energikrisen. Samtidigt begär moderaterna att de och regeringen skall skaka hand på hur budgetfrågan skall hanteras.

Under parollen ”Ny energi för Sverige” ska Liberalerna, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna gemensamt åka på en bussturné och besöka de kvarvarande svenska kärnkraftverken.

Alla är överens om att det är en turné men det finns frågor inom Liberalerna om det ska uppfattas som en gemensam kampanj eller inte. Media och de flesta bedömare uppfattar bussresorna som ett slags kampanj för att visa att partierna delar en uppfattning och har gemensamma förslag i energifrågan, till skillnad från vänsterblocket.

Liberalerna däremot är mer tveksamma och förhåller sig fortsatt skeptiska till samarbete, och söker markera mot Sverigedemokraterna. På flera olika politiska nivåer inom L framförs nu kritik mot att detta kan uppfattas som en större närhet till SD än att de delar energipolitisk uppfattning.

Å andra sidan finns risken att kritiken här uppfattas som att Liberalerna svajar i regeringsfrågan, liksom om budgeten och andra frågor. Något som i så fall skulle kunna hota den stora uppgången som liberalerna fått efter partiledarbytet.

Moderaterna söker budgetstabilitet

Samtidigt sker förändringar på makroplanet. Moderaterna vill ha ett handslag med Socialdemokraterna om att den som accepterar att bli statsminister också skall ha ett svar på hur vederbörande ska få sin budget genom riksdagen. Moderaterna vill också att om en statsminister inte får igenom sin budget så ska vederbörande förbinda sig att avgå.

Finansminister Mikael Damberg instämmer försiktigt och menar att man måste strama upp budgetprocessen. Som det varit de senaste åren kan det inte fortsätta. Damberg utesluter inte heller ett budgetsamarbete med moderaterna.

Regeringen har öppnat för att tillsätta en kommitté som ser över budgetprocessen, men det skulle ta åratal innan ett sådant arbete blev klart. Därför vill Moderaterna se ett handslag som skapar en stabilitet genom en överenskommelse tills kommittén är färdig.

Läs även: Moderaterna: “Dyra energipriser beror på S och MP:s energipolitik”

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.